Prevarenih kupaca sve više

Nema kraja mukama nesuđenih vlasnika stanova u nezavršenoj zgradi u naselju Donja Gorica u Podgorici, čiji je investitor bjegunac od zakona Vladan Nicović, piše Pobjeda.

U pitanju je objekat koji je poznat po tome da na papiru ima gotovo tri puta više vlasnika nego stambenih jedinica nije useljen.

U decembru prošle godine činilo se da će evidencija u katastru na osnovu predugovora riješiti dilemu ko ima pravo vlasništva. Podgorički katastar ih je obradovao rješenjem u kojem se dozvoljava zabilježba ugovora o prodaji, jer je utvrđeno da su godinu ranije isplatili stanove u cjelosti.

To se odnosilo na osam građana za koje je utvrđeno da su prvi platili stanove. Bilo je ukupno osam stanova, a na papiru 17 vlasnika (jedan stan tri puta prodat).

Međutim, nepunih šest mjeseci kasnije pojavio se novi vlasnik kompletne zgrade i zemljišta. I on je komplet zgradu i zemljište kupio od Nicovića prošle godine, a ugovor je zaključio nakon grupe individualnih vlasnika. Ugovorom nije precizirano koliko stanova i njihova kvadratura.

Grupa od osam nesuđenih vlasnika tvrdi da su 17. maja od podgoričkog katastra dobili rješenje o promjeni upisa zemljišta i stanova na izvjesnog Gorana Todorovića iz Podgorice.

Rješenje koje su dobili potvrda je da su njihovi stanovi pod teretom. Pet vlasnika stanova, koje zastupa advokat Danilo Mićović, podnijelo je žalbu Ministarstvu finansija.

Kupci stanova navode da je načelnik podgoričkog katastra Duško Vojinović potpisao rješenje o promjeni upisa. Ne znaju kako je to moguće i po kojem zakonu je neko ko je godinu kasnije zaključio ugovor o kupoprodaji zaveden kao vlasnik. Nicović i Todorović 9. jula prošle godine, sklopili su kupoprodajni ugovor o prodaji istog zemljišta i zgrade i ovjerili ga kod notarke Jadranke Adžić.

Na pitanje kako je došlo do promjena i koji je pravni osnov za njih, načelnik podgoričkog katastra Duško Vojinović Pobjedi je kazao da on nema šta da komentariše.

„Katastar se bavi samo i isključivo evidentiranjem“, kazao je Vojinović.

Da situacija bude kompletna, pored duplih vlasnika koji su stanove kupili u izgradnji 2011, kompletna zgrada i zemljište prodati su dva puta – Todoroviću iz Podgorice, i još jednom kupcu iz Podgorice 2012. godine.

U krivičnoj prijavi kupaca navodi se daje Nicović za jedan stan od tri kupca uzeo 71.000 eura. Po istom principu postupao je i sa ostalim kupcima. Nicović je, prema navodima prijave dovodio kupce u zabludu da sa njim zaključe predugovore ugovora o prodaji jednog te istog stana. Zaključivao je zasebne ugovore i predugovore, čime ih je navodio da na ime kupoprodajne cijene isplate i nekoliko stotina hil jada eura, a tako je počinio produženo krivično djelo prevare.

Nicović je 28. septembra prošle godine napustio Crnu Goru.

Podijeli ovaj članak