Oland uvjerava Japance da eurozona nije više u krizi

Francuski predsjednik Fransoa Oland se trudio da uvjeri japanske preduzetnike da je eurozona izašla iz krize.

Priznao je, ipak, da monetarna unija mora da preduzme mjere za podsticanje privrednog rasta i konkurentnosti, prenose agencije.
Oland je, u govoru na kraju posjete Japanu, konstatovao da je dužnička kriza, pored negativnih, izazvala i pozitivne promjene – doprinijela je jačanju zone eura i pokrenula njenu tješnju integraciju.Zemlje koje plaćaju eurom pooštrile su budžetska pravila i dogovorile se o osnivanju bankarske unije.

Ali, iako je dužnička kriza u zoni eura popustila, ekonomija cijelog bloka već šest uzastopnih kvartala bilježi pad, a nezaposlenost ruši rekorde. U prvom tromjesečju 2013. je bez posla bilo 12,2 odsto građana eurozone, najviše od njenog uspostavljanja.

Prema Olandu, Evropa sada mora da donese mjere za podršku privrednog rasta i konkurentnosti.

Francuski predsjednik takođe predlaže stvaranje „zajedničke ekonomske vlade“, koja bi određivala ekonomsku politiku bloka.

U zaključku govora Oland je Japan opisao kao „izuzetnog“ partnera Francuske i pozvao privrednike dvije zemlje da povećaju ulaganja u obje zemlje, prenosi Capital.

Radi ilustracije, godišnja vrijednost francuskog izvoza u Japan se kreće oko 7,5 milijardi eura, a vrijednost uvoza je prošle godine premašila devet milijardi eura.

Podijeli ovaj članak