Žugić: Do 2016. rast BDP-a po stopi do 4,5 procenata

Pre­ma smjer­ni­ca­ma za ma­kro­e­ko­nom­sku i fi­skal­nu po­li­ti­ku, ko­je je Vla­da usvo­ji­la na poslednjoj sjed­ni­ci, pro­jek­to­va­na sto­pa ra­sta do 2016. go­di­ne kre­ta­će se od 2,5 do 4,5 od­sto. Pla­ni­ra­ni ni­vo in­fla­ci­je za ovu go­di­nu je oko tri od­sto, dok će do 2016. pro­sječ­na sto­pa ra­sta ci­je­na iz­no­si­ti 2,5 pro­ce­na­ta. –Glav­ni im­pul­si u pro­jek­to­va­noj sto­pi eko­nom­skog ra­sta su, pri­je sve­ga, da­lje po­ve­ća­nje po­tro­šnje sta­nov­ni­štva, ko­je je do­mi­nant­no od­re­đe­no ni­vo­om agre­gat­ne tra­žnje, ali i sna­žan rast in­ve­sti­ci­o­ne po­tro­šnje, po­seb­no u tu­ri­zmu, ener­ge­ti­ci, sa­o­bra­ća­ju i po­ljo­pri­vre­di – ka­zao je mi­ni­star fi­nan­si­ja Ra­do­je Žu­gić na­kon za­vr­šet­ka sjed­ni­ce Vla­de.

On je do­dao da smjer­ni­ce de­fi­ni­šu i ključ­ne fi­skal­ne ci­je­ne, ni­vo de­fi­ci­ta cen­tral­nog bu­dže­ta i jav­nog du­ga.

–Ni­vo de­fi­ci­ta u 2016. pro­jek­to­van je na is­pod je­dan od­sto, dok će jav­ni dug bla­go ra­sti u na­red­noj go­di­ni, a on­da će ima­ti trend pa­da. Ni­vo jav­nog du­ga će 2016. iz­no­si­ti ne­što iz­nad 50 od­sto BDP-a – re­kao je Žu­gić.

Pre­ma smjer­ni­ca­ma fi­skal­ne po­li­ti­ke, stra­ne di­rekt­ne in­ve­sti­ci­je će u na­red­nom pe­ri­o­du ima­ti sta­bi­lan i di­na­mi­čan rast od 11,5 od­sto BDP-a. Žu­gić oče­ku­je da će u na­red­nom pe­ri­o­du do­ći do bla­gog po­ve­ća­nja za­po­sle­no­sti.

Po­se­ban aspekt dat je pod­sti­ca­nju i odr­ža­va­nju kon­ku­rent­no­sti kor­po­ra­tiv­nog sek­to­ra, ko­ji pod­ra­zu­mi­je­va vi­ši ni­vo fi­nan­sij­ske i fi­skal­ne sta­bil­no­sti.

–Ka­da spro­ve­de­mo mje­re fi­skal­nog pri­la­go­đa­va­nja, ra­di­će­mo na du­bin­skim ana­li­za­ma te­re­ta ko­ji no­si kor­po­ra­tiv­ni sek­tor ka­da je u pi­ta­nju kon­ku­rent­nost – re­kao je Žu­gić, uz na­po­me­nu da su te smjer­ni­ce osno­va za pri­mje­nu eko­nom­skih ak­tiv­no­sti Vla­de u na­red­nom pe­ri­o­du, piše  Dan.

Za va­ra­nje ku­pa­ca ka­zna do 40 hi­lja­da

Vla­da je ju­če usvo­ji­la pred­log za­ko­na o za­šti­ti po­tro­ša­ča, ko­jim se de­fi­ni­še no­vi na­čin re­kla­ma­ci­je i ga­ran­ci­je, mo­guć­nost re­kla­mi­ra­nja po­lov­nih pro­iz­vo­da, kao i stro­ža ka­zne­na po­li­ti­ka, sa­op­štio je po­moć­nik mi­ni­stra eko­no­mi­je Zo­ran Pe­ri­šić.

Pred­log za­ko­na pred­vi­đa i ka­zne do 40 hi­lja­da eura. Pe­ri­šić tvr­di da je pred­lo­že­ni akt uskla­đen sa ve­li­kim bro­jem di­rek­ti­va EU, te da je po­tro­ša­či­ma i or­ga­ni­za­ci­ja­ma za za­šti­tu omo­gu­će­no pod­no­še­nje ko­lek­tiv­nih tu­žbi i van­sud­sko rje­ša­va­nje spo­ro­va.

–No­vi­na je i pra­vo na na­kna­du šte­te na­sta­le usled upo­tre­be ne­is­prav­nog pro­iz­vo­da – na­veo je Pe­ri­šić.

Na­pla­ta po­re­skog du­ga imo­vi­nom do 31. ju­la
U okvi­ru spro­vo­đe­nja mje­ra do­dat­ne fi­skal­ne kon­so­li­da­ci­je, Vla­da je do­ni­je­la Ured­bu o iz­mje­ni Ured­be o po­stup­ku na­pla­te po­re­skih po­tra­ži­va­nja imo­vi­nom po­re­skog ob­ve­zni­ka, ko­jom se rok za pod­no­še­nje za­htje­va za pla­ća­nje po­re­skog du­ga pro­du­žu­je do 31. ju­la 2013. go­di­ne, zbog, ka­ko su is­ta­kli, ve­li­kog in­te­re­so­va­nja.

Gr­di­ni­ću če­ti­ri pu­ta ma­nja na­kna­da
Na­kna­da pred­sjed­ni­ku Po­šte Vo­ji­nu Gr­di­ni­ću bi­će sma­nje­na sa 1.941 euro na jed­nu pro­sječ­nu za­ra­du iz pro­šle go­di­ne, od­no­sno na 487 eura, od­lu­če­no je na ju­če­ra­šnjoj sjed­ni­ci. Na­kna­da za čla­no­ve od­bo­ra di­rek­to­ra bi­će po­lo­vi­na pro­šlo­go­di­šnje pro­sječ­ne pla­te, od­no­sno 243 eura. Vla­da je tu od­lu­ku do­ni­je­la na­kon što to pred­u­ze­će ni­je po­što­va­lo mje­re o ogra­ni­ča­va­nju za­ra­da, do­ne­se­nu la­ni u ma­ju. Čla­no­vi od­bo­ra di­rek­to­ra pri­ma­li su 485 eura.

Li­cen­ce po­vje­re­ne In­že­njer­skoj ko­mo­ri
Do­ne­se­na je ured­ba ko­jom se iz­da­va­nje li­cen­ci iz­mje­šta iz Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma i po­vje­ra­va In­že­njer­skoj ko­mo­ri. Fi­nan­sij­ska sred­stva za vr­še­nje tih po­slo­va obez­bi­je­di­će ko­mo­ra. Po­slo­vi se po­vje­ra­va­ju na pe­ri­od od dva­na­est mje­se­ci od da­na stu­pa­nja na sna­gu ured­be.

Podijeli ovaj članak