Ka­ma­te i lo­ši kre­di­ti i da­lje vi­so­ki

Rast ne­kva­li­tet­nih kre­di­ta i vi­sok ni­vo ka­mat­nih sto­pa ka­rak­te­ri­šu ban­kar­ski sek­tor Cr­ne Go­re, ko­ji je, upr­kos iza­zov­nom ma­kro­e­ko­nom­skom am­bi­jen­tu, sta­bi­lan, oci­je­nio je gu­ver­ner Mi­lo­ji­ca Da­kić.

On je uče­stvo­vao na pa­nel-di­sku­si­ji o sna­žnim fi­nan­sij­skim in­sti­tu­ci­ja­ma, ko­ja se odr­ža­va u okvi­ru go­di­šnje kon­fe­ren­ci­je Evrop­skog fon­da za ju­go­i­stoč­nu Evro­pu (EF­SE) u Sa­ra­je­vu.–Kao pro­ble­mi se ja­vlja­ju rast jav­nog du­ga i vi­sok ni­vo bu­džet­skog de­fi­ci­ta – ka­zao je on, uz na­po­me­nu da rje­še­nja tre­ba tra­ži­ti u po­ve­ća­nju pro­duk­tiv­no­sti i iz­mje­ne struk­tu­re.

U fi­skal­nom di­je­lu to je, ka­ko je ka­zao, po­ve­ća­nje pri­ho­da u bu­dže­tu i sma­nje­nje ras­hod­ne stra­ne, prenosi Dan.

Kon­fe­ren­ci­ju EF­SE-a, ko­ja se odr­ža­va u Par­la­men­tar­noj skup­šti­ni BiH, obi­lje­žio je pro­test ne­ko­li­ko sto­ti­na de­mon­stra­na­ta ko­ji su blo­ki­ra­li iz­laz iz zgra­de i spri­je­či­li da bi­lo ko od funk­ci­o­ne­ra ili slu­žbe­ni­ka na­pu­sti in­sti­tu­ci­ju. Oni tra­že hit­no rje­ša­va­nje pro­ble­ma s uvo­đe­njem ma­tič­nog bro­ja gra­đa­na i iz­da­va­njem do­ku­me­na­ta. Zbog pro­te­sta je pre­ki­nu­ta i sjed­ni­ca Za­stup­nič­kog do­ma. Sje­di­šte Vla­de i par­la­men­ta u me­đu­vre­me­nu je okru­ži­la po­li­ci­ja.

Podijeli ovaj članak