EU: Šverc cigareta odnosi milijarde

Svake godine zemlje Evropske unije gube skoro 10 milijardi eura zbog šverca cigareta.

Duvanske kompanije dodatno zarađuju i od prodaje cigareta u sivoj zoni, ako su brendirane, i uprkos svim pokušajima da se spriječi ilegalna trgovina, šverceri i dalje zadovoljno traljaju ruke.

Evropska unija je sa četiri vodeća duvanska koncerna, koji kontrolišu 80 odsto globalnog tržišta cigareta, napravila sporazume po kome su proizvođači dužni da objavljuju koliko cigareta i gdje isporučuju, ali se ispostavilo da je i ove sporazume lako izbjeći.

Problem je u tome što većina korporacija ima svoje filijale u zemljama istočne Evrope i u Aziji, gdje je veoma teško kontrolisati količinu proizvedenih cigareta.

Konsultant Evropske kancelarije za suzbijanje nelegalne trgovine i finansijskih prevara (OLAF) Ostin Rouen skrenuo je pažnju, kako prenose agencije, i da mnogi proizvođači izvan granica EU i dalje isporučuju ogromne količine cigareta u male zemlje, čije su kapaciteti višestruko manji, pa je jasno da cigarete idu na crno tržište.

Određena količina cigareta proizvodi se specijalno za šverc. Najupečatljiviji primer su duvanski proizvodi marke “đin ling” iz ruskog Kalinjgrada. Zvanično, one se prave za rusko tržište – na kome ih nema ni u jednoj jedinoj prodavnici. Ali su zato najpopularnije u nekim djelovima Berlina. Zanimljivo je da je tražnja ovakvih proizvoda toliko visoka da je počelo falsifikovanje cigarete namijenjenih crnom tržištu, prenosi b92.net.

EU sada pokušava da preko trgovinskih sporazuma i dogovora pojača kontrolu proizvodnje duvanskih proizvoda, ali je i ojačala kontrolu u lukama koje imaju pravo na bescarinski uvoz i izvoz, kao i u zonama slobodne trgovine u samoj Evropskoj uniji.

Sve te mjere ipak neće odvratiti švercere iz jednog prostog razloga – nelegalna trgovina cigaretama donosi nevjerovatan profit.

Podijeli ovaj članak