Prekinuta godišnja konferencija EFSE Fonda za jugoistočnu Evropu

Otkazan je drugi dan godišnje konferencije Fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE) koji se trebao održati danas u Sarajevu. Konferencija je otkazana iz razumljivih razloga nakon što je 400 bankara i finansijskih stručnjaka iz svijeta i pet guvernera centralnih banaka tek jutros oko četiri časa uspjelo da napusti zgradu Paralamentarne skupštine BiH koju su blokirali građani, prenosi Capital.ba.

Očekuje se i zvanična reakcija EFSE Fonda u vezi sa ovom specifičnom situacijom koja se prvi put dogodila otkako se održavaju godišnje skupštine EFSE fonda svaki put u drugoj državi.

Bankari sa kojima smo razgovarali smatraju da će ovaj incident godišnje skupštine EFSE Fonda koja se pretvorila u fijasko i blokiranje ovako značajnih svjetskih službenika nanijeti štetu poslovnom ambijentu BiH i njenom ugledu. Poruka koju su učesnici EFSE Fonda ponijeli sa sobom u svoje države je da je ovo politički nestabilna zemlja posebno nestabilna za investiranje, poručili su za CAPITAL domaći bankari.

Podsjetimo, da je Guverner Centralne banke BIH Kemal Kozarić juče ponudio ostavku samo da bi učesnici konferencije bili evakuisani iz blokirane zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Podijeli ovaj članak