Kombinat aluminijuma u Mostaru gasi sve pogone

“Kombinat aluminijuma u Mostaru više ne može da nastavi s poslovanjem u uslovima aktuelnih cijena električne energije i primarnoga aluminijuma pa će se od 17. juna započeti sa gašenjem cjelokupnog postrojenja”, stoji u današnjoj odluci nadzornog savjeta Kombinata aluminijuma u Mostaru.

Nadzorni savjet je jednoglasno usvojio ovakvu odluku nakon što im je pročitan Izvještaj o poslovanju kompanije u prva četiri mjeseca tekuće godine.

Naime, mostarski kombinat aluminijuma je imao gotovo 40 miliona kuna (oko 5,2 miliona eura) gubitka mjesečno. Na službenom internet sajtu objavljena je ova odluka kao i činjenica da se tražila pomoć i od hrvatskog predsjednika Iva Josipovića koja je izostala i da se na kraju ništa više nije moglo učiniti za opstanak ovog giganta.

“Proizvodnja pod ovakvim uslovima više nema smisla. Naš je jedini izlaz u potpunom preokretu u postojećim odnosima dvije vlada prema mostarskom Kombinatu aluminijuma (Vlade FBiH i Vlade RH) i, s obzirom na to da nisam u mogućnosti da uopšte ostvarim kontakt s Vladom FBiH odnosno da onaj dogovor o konačnom utvrđivanju naše strukture kapitala, s kojim bismo jedino mogli da zatražimo nužna obrtna sredstva, a koji je najavljen 18. aprila, predsjednik Vlade FBiH još nije potpisao, lično sam zatražio od hrvatskoga predsjednika, gosp. Iva Josipovića, da pokuša pitanje Kombinata da “podigne” na nivo dvije vlade. Međutim, naše je vrijeme iscurilo i ovo je jedina razumna odluka koju sam mogao da predložim članovima Nadzornog savjeta pošto nisam spreman da dozvolim spad Kombinata u provaliju odnosno galopiranje u gubitak koji bi doveo do nekontrolisanoga stečaja”, rekao je danas direktor Ivo Bradvica.

Bez posla će ostati oko 900 radnika. U Hrvatskoj se i dalje vodi sudski proces zbog prodaje jeftine struje TLM-u i mostarskom Kombinatu aluminijuma, čime je hrvatska elektroprivreda oštećena za oko 600 milijuna kuna (oko 85,7 miliona eura).

Ministar Damir Polančec je od uloge optuženog na kraju postao svjedok u ovom sudskom procesu. Bivši premijer Sanader koji je optužen u tom slučaju brani se da je riječ o političkom procesu.

Podijeli ovaj članak