Eurozona slaba tačka svjetske privrede

Eurozona je slaba tačka svjetske privrede, nedostaje joj lokomotiva rasta, ocijenio je u Beču guverner Nacionalne banke Austrije (OeNB) Evald Novotni.

Dok je recesija u SAD jasno okončana, to nažalost ne važi za eurozonu, koja je „jasno u recesiji“, rekao je on prilikom predstavljanja nove privredne prognoze OeNB.

OeNB očekuje za eurozonu u tekućoj godini smanjenje realnog bruto nacionalnog proizvoda za 0,6 odsto, a za 2014.povećanje za 1,1 odsto, kao i rast od 1,6 odsto u 2015.

Recesija je, prema njegovim riječima, zahvatila i zemlje srži eurozone kao što su Holandija ili Finska. OeNB i za Njemačku prognozira u tekućoj godini rast od svega 0,4 odsto, a za 2014. povećanje od 1,9 odsto.

Novotni je dodao da postoji nada da bi negativan privredni razvoj mogao sredinom godine dostići najniži nivo, nakon kojeg se ponovo očekuje rast.

Austrija je, prema OeNB, jedna od malobrojnih evropskih država sa pozitivnim rastom, ali Novotni i za ovu zemlju očekuje u ovoj godini smanjenje, pa tek iduće godine rast privrede, prenosi Capital.

Podijeli ovaj članak