Škoda predstavila najbržu „oktaviju“

Vodeći češki proizvođač automobila Škoda auto predstavio je najbržu „oktaviju“ svih vremena.

Radi se o modelu „oktavija RS“ koja može da dostigne brzinu od 248 kilometara na čas (km/h), a ubrzanje od nula do 100 km/h postiže za 6,8 sekundi, navela je kompanija u saopštenju za medije, prenosi Capital.

Vozilo će svjetsku premijeru imati 10. jula na Festivali brzine u britanskom Gudvudu, prenijeli su češki mediji.

Škoda će „oktaviju RS“ ponuditi u verziji limuzine i karavana. Takođe će biti u ponudi vozila sa turbobenzinskim dvolitarskim, četvorocilindričnim motorom, čija je snaga u odnosu na prethodnu generaciju povećana za 20 konjskih snaga, na 220. Alternativa će biti turbodizel TDI 2,0, snage 184 konja i maksimalne brzine 232 km/h. Moći će da se izabere vozilo sa automatskim mjenjačem DSG ili šestostepenim ručnim mjenjačem.

„Oktavija RS“ je u odnosu na aktuelnu „oktaviju“ treće generacije niža za 12 do 13 centimetara, duža za devet, a šira za 4,5 centimetra. Ima nov elektromehanički volan sa varijabilnim prenosom, koji omogućava manje okretanje upravljača u krivinama. Kupci će moći da biraju između aluminijumskih felni veličine 17, 18, a prvi put i 19 inča. Potrošnja goriva je smanjena za 19 odsto, a cijena će vjerovatno biti veća od 700.000 kruna (28.000 eura).

Podijeli ovaj članak