Pet savjeta kako žene mogu unaprijediti svoju karijeru

1. Naučite da posao nije škola

Iako žene na poslu primjenjuju iste vještine kao i u školi, one same po sebi ne donose uspjeh u poslovnom svijetu. U školi nas uče da se za ispite moramo dobro pripremiti i dobićemo odličnu ocjenu, dok na poslu uglavnom nemamo dovoljno vremena i potreban je visok nivo improvizacije. Marljivi rad sam po sebi nije dovoljan, već  je on tek jedan od faktora uspjeha u poslovnom svijetu.U školi se prvo uče osnove koje se kasnije nadograđuju i sve ide po nekom redoslijedu dok karijere ne funkcionišu tako linearno. Na primjer, možete ostati bez posla, što vas može usmjeriti ka preduzetništvu. Takve iskorake treba biti spreman prihvatiti, a upravo su muškarci skloniji preuzimanju rizika koji su isplativi. Dok nam je u školi bitno da nas svi vole i da smo “dobre curice”, u poslu, zadržavanje u zoni komfora ne vodi napredovanju karijere.

2. Kreirajte svoj online brend
Žene dominiraju na većini društvenih mreža osim na jedinoj koja je bitna za karijeru – LinkedInu. Na Pinterestu se “pinuju” i “repinuju” slike, Facebook profili su takođe ažurirani slikama iz privatnog života. Volimo se hvaliti svim područjima života osim kad se radi o karijeri. Ako i postoje, LinkedIn profili većine žena su nepotpuni. Kreirajte LinkedIn profil (do kraja!), tražite preporuke i redovno dijelite statuse iz vašeg područja.

3. Naučite pričati o svojim postignućima
Društvena očekivanja od žena su da su skromne, ne izazivaju konflikte (“dobre cure”) i čekaju da budu primijećene. Uspjeh u biznisu se temelji na isticanju od većine i jasnoj komunikaciji svojih postignuća. Ako do sada na poslu niste imali problema, to ne znači da nemate problema, već da svoj posao izvrsno radite. Analizirajte sami sebe, svoj rad i kreirajte priču o svakom svom uspjehu. U biografiji nemojte navoditi opise poslova, već rezultate koje ste postigli na svakom radnom mjestu. Naučite primati pohvale i kada vam neko da priznanje,  nemojte reći “Ma nije to ništa” ili “To je bio timski rad”, već recite “Jako sam naporno radila i ponosna sam na svoje rezultate”.

4. Naučite voljeti networking
Žene se na LinkedInu povezuju samo s onima koje lično poznaju i na taj način propuštaju izgraditi svoj “weak network” koji je ključan za izgradnju ličnog brenda. Oni koji vas znaju lično, znaju već što znate. Je li tako? Međutim, kada se povežete s onima koje ne poznajete, stvarate priliku da te osobe preko LinkedIna vide vaše sposobnosti. Žene će naći milion i jedan razlog da ne učestvuju u networkingu, iako su odlične u gradnji odnosa, ali se ustručavaju koristiti postojeće kontakte za izgradnju svoje karijere. Online networking je savršen za žene jer se možemo uključiti kad god nam odgovara . Često se događa da u diskusijama u LinkedIn grupama većinom učestvuju muškarci pa čak i kad se diskutuje  o položaju žena u biznisu. Networking je svakodnevna aktivnost, ne morate otići na networking event ako vam je komplikovano organizovati čuvanje djece, ali otići na ručak s bivšim kolegama i čuti korisne informacije, ne bi trebalo biti problem.

5. Pronađite mentore i sponzore
Ženski mentori su jedna od ključnih stvari za povećanje broja žena na vrhu. Danas su stvari ipak drugačije pa tako žene sve više žele pomoći mlađim koleginicama dok su izuzetak one koje to ne žele. Takođe ne zaboravite na muške mentore i sponzore. Mnogim ženama koje su danas na vrhu, upravo su muškarci pomogli, otvorili vrata i upoznali ih sa ključnim ljudima.Važno je  ne čekati da vas neko prepozna i uvidi vaš potencijal , već da vi napravite prvi korak. Niko vam ne može pomoći ako ne zna da želite pomoć i što vam treba.

Ivana Matić, CEO Women in Adria, poslovni.hr

Podijeli ovaj članak