NAREDBA BRISELA: CGES da vrati preuzetu struju, država da zabrani rad KAP-u ukoliko ne nađe snabdjevača

Briselski Komitet za operativno upravljanje i pouzdanost rada energetskog sistema i Evropska mreža operatora, zatražili su od CGES i Crne Gore da vrate električnu energiju koju je KAP nelegalno preuzeo iz evropske intrkonekcije od 22.februara do 23.maja, saznaje Portal Analitika.

Istovremeno, Evropljani zahtijevaju od državnih organa da zabrane rad KAP-u, ako podgorička fabrika ne nađe snabdjevača. Ukoliko to energetske kompanije i država ne ispoštuju, Brisel je zaprijetio Crnoj Gori isključenjem sa evropske mreže.

Izvor Portala Analitika iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema je potvrdio naša saznanja, ističući da će se danas znati precizni zaključci, odnosno o kojoj količini struje je riječ.

– Još se pripremaju precizni zaključci. Danas ćemo znati precizne uslove i rokove. Iz Evropske mreže operatora  je stiglo do sada najoštrije moguće upozorenje, rekao je izvor Portala Analitika.

CGES i NDC bi trebali danas da se oglasi saopštenjem, gdje bi bilo saopšteno koliko je struje potrebno da se vrati Evropi i do kada. Podsjetimo, EPCG je prekinula snabdijevanje KAP-a strujom zbog duga od 44 miliona eura i krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbijeđuje 84 MW struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike.

Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, CGES je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u. EPCG je do 22. februara poštovala te naloge, a zatim je obavijestila CGES da to više nije u mogućnosti da radi. Od tada KAP krade struju sa interkonektivne mreže, a njegova dnevna potrošnja je 2.016 megavat sati, što od 22. februara – od kada CGES struju za KAP uzima direktno sa interkonektivne mreže – do danas košta više od osam miliona eura.CGES je do sada dva puta upozoren iz Evropske mreže operatora da zbog nelegalnog snabdijevanja KAP-a strujom Crna Gora može biti isključena sa međunarodne mreže.Nakon upozorenja, CGES se obratio EPCG, navodeći da će crnogorskoj prenosnoj mreži biti onemogućeno da uzima energiju iz evropske interkonekcije. Zbog toga, EPCG je od 23. maja odlučila da tri sedmice balansira elektroenergetski sistem za dodatnih 84 megavat sati.

CGES je prije dva dana upozorio KAP da ako do 13.juna ne nađe snabdjevača da će ga isključiti sa mreže.

Podijeli ovaj članak