Montenegro Airlines: Gubitak prepolovljen

Montenegro Airlines je uspio da skoro prepolovi gubitak u odnosu na prethodnu godinu. Nacionalni avio-prevoznik je povećao broj putnika za 6 odsto, u istom periodu smanjen je broj rotacija za 7 odsto  uz povećanje popunjenosti putničke kabine za oko 10 odsto, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Na jučerašnjoj redovnoj sjednici odbora direktora Montenegro Airlinesa, kojoj su prisustvovali Zoran Đurišić, Miodrag Ivanović, Duško Lalićević, Izet Bralić i Branislav Golubović, odbor se upoznao sa Izvještajem o poslovanju avio-kompanije za 2012.godinu.

– Sa raspoloživim kapacitetom od 8 vazduhoplova (5 aviona tipa Fokker 100 i 3 aviona tipa Embraer 195) avio-kompanija je u 2012.godini imala ukupan prihod u iznosu od 74.860.263 eur i zabilježila rast poslovnih prihoda za 1 odsto, u odnosu na prethodnu godinu. Troškovi  poslovanja smanjeni su za 4 odsto,  iako su troškovi goriva porasli za 5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Smanjeni troškovi poslovanja su  rezulatat preduzetih sveobuhvatnih mjera racionalizacije, navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi situacija u avio-saobraćaju je i dalje izuzetno složena, praćena velikim turbulencijama  na tržištu i povećanjem cijene goriva na berzi, na šta, kako se navodi, kompanija nije mogla da utiče.

– U uslovima kakvi danas vladaju u svjetskoj ekonomiji, oporavak ne može da se ostvari u jednoj godini i u jednom koraku, ali se svakako mora priznati da je Kompanija na dobrom putu da dođe do pozitivnog rezultata poslovanja. Izvršni direktor Kompanije, Petar Glomazić, je informisao Odbor direktora o postignutim rezultatima  za prvih pet mjeseci 2013.godine. Prihodi su porasli za 4 odsto, što iznosi  620.000 eura, dok su troškovi smanjeni za 4 odsto, a u iznosu od milion eura, stoji u saopštenju.

Do narušavanja kratkoročne finansijske ravnoteže, kako se navodi u saopštenju došlo je zbog nesprovođenja Zaključaka Vlade Crne Gore u dijelu regulisanja obaveza prema JP „Aerodromi Crne Gore“ i Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore. Odbor direktora će zbog nerealizovanih zaključaka uputiti dopis Generalnom sekretaru Vlade Crne Gore, kako bi informisao Vladu Crne Gore o nesprovođenju njenih zaključaka od strane pomenutih   pravnih subjekata.

– Odbor direktora je nedvosmisleno iskazao zadovoljstvo postignutim rezultatom u 2012. godini. Odbor je zaključio da je Montenegro Airlines najbolja kompanija u regionu, da program restrukturiranja daje rezultate i ohrabrio menadžment da nastavi sprovođenje zacrtanih ciljeva i planova, zaključak je saopštenja

Podijeli ovaj članak