Srbija: Rekordna ovogodišnja vrijednost eura u odnosu na dinar

Posljednjih dana dinar intenzivno slabi, NBS prodala je oko 65 miliona eura kako bi ublažila pad. Kurs 113 dinara, što je najveća vrijednost u ovoj godini, pišu beogradske Novosti, prenosi B92.

Euro je premašio 113 dinara, što je za gotovo dva dinara više nego sredinom prošle nedjelje, pišu Novosti.

Na pad dinara najviše je uticala najava rejting agencija da bi mogao da bude snižen rejting naše zemlje zbog stanja u javnim finansijama, prije svega problema pokrića deficita budžeta – smatra Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

“Uz to, nepotpisivanje čvršćeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom je signal investitorima da ostanu po strani. Zbog toga se očekuje, a i već se oseća njihova uzdržanost da ne kupuju naše vrednosne hartije, jer su okarakterisane kao visokorizične.”

Kako kaže Đukić, Narodna banka Srbije je povukla 80 milijardi dinara sa tržišta, kako bi ublažila loše efekte na tržištu novca i intervenisala prodajom deviza na međubanarskom deviznom tržištu, ne bi li umanjila pad dinara. 

Prema riječima Branka Živanovića, profesora na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ovih dana nema većih plaćanja preduzeća prema inostranstvu, niti kupovine energenata, tako da to nisu razlozi za slabljenje nacionalne valute.

Osnovni uzrok za slabljenje dinara je najava socijalno odgovorne politike, odnosno da se neće zamrzavati i smanjivati plate, kao i odlaganje sporazuma sa MMF” – kaže Branko Živanović.

Zatim su pale repo stope ili vrijednost obveznica koje objektivno stvaraju više dinara na tržištu. Strani investitori prije nekoliko dana su kupili samo dio zapisa na pet godina, jer su smatrali da je kamata od 10,5 odsto mala, što je smanjilo priliv deviza i bilo amortizer za pad vrijednosti naše valute.”

Bankari ukazuju da se višak dinara na tržištu stvorio i zato što pojedini strani investitori “bježe” iz dinarskih hartija od vrijednosti i kupuju devize.

Neke strane investicione banke preporučile su klijentima da prodaju srpske državne papire, što je dovelo do većeg pritiska na devizni kurs “- kažu bankari.

Podijeli ovaj članak