Samit EU – Rusija: Najava nove ere odnosa

Samit Evropske unije i Rusije završen je zaključkom da se što prije mora potpisati novi sporazum o rusko-evropskom partnerstvu. Osim u neslaganjima kada je u pitanju Sirija, 31. samit Evropske unije i Rusije prošao je u pozitivnom tonu. Samit je počeo srdačno i prijateljski u zapadnosibirskom gradu Jekaterinburgu, kako ga nazivaju u Briselu, evropskom prozoru u Aziju.

Evropska unija, koja je prije 20 godina potpisala sa Moskvom sporazum o partnerstvu, tu saradnju rado bi nastavila. Ima jak argument, kaže, euro je stabilizovan.

– Razgovarali smo o novom sporazumu. Dokumenti koji se spremaju, promijeniće međunarodnu stvarnost – kazao je Putin.

Za sada se mijenja realnost u cijeni plina. Ruski Gazprom najavio je kako će cijena tog energenta za Evropsku uniju ove godine možda pasti i za 10 posto. Ona će za Ukrajinu biti nepromijenjena. Rusija i Evropska unija zainteresovane su da u maksimalno kratkom roku završe rad nad novim osnovnim sporazumom, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, otvarajući plenarnu sjednicu i zvanični dio 31. samita Rusija – Evropska unija, koji se održava u Jekaterinburgu.

Zainteresovanost da se novi sporazum formuliše što prije istakao je i predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, prenose ruski mediji.

Kada je riječ o energetskom dijalogu, ruski predsjednik kaže da njegov uspjeh zavisi od uzajamnih interesa i od toga da li je obezbijeđena predvidljivost u poslovanju.

Kriza

Globalna ekonomija prva se našla na dnevnom redu samita.

– Veoma je važno za nas da dobijemo informaciju iz prve ruke o mjerama koje se preduzimaju kako bi se normalizovala situacija u eurozoni. Dužnički problem Kipra dodatno je bacio svijetlo na neophodnost održavanja konsultacija o povećanju povjerenja u našim odnosima – ocijenio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Povjerenje, narušeno različitim viđenjima rješenja rata u Siriji, u odnosima Moskve i Brisela, dodatno otežava pitanje liberalizacije viznog režima.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je poručio da se na liberalizaciji viznog režima uveliko radi.

– Po pitanju viza sa zadovoljstvom kažem: pomjerili smo se naprijed. Želimo taj zajednički posao nastaviti potpisivanjem nadograđenog sporazuma o viznim olakšicama. Glavna prepreka su  nova ruska pravila o putničkim evidencijama – kazao je Barozo.

Kritike

Iako se obostrano nazivaju strateškim partnerima čija međusobna trgovačka razmjena raste, Evropska unija Rusiju podsjeća na pitanja poštovanja ljudskih prava.

I na usvojene zakone za vrijeme novog Putinovog predsjedničkog mandata, koje dio ruske javnosti naziva gušenjem sloboda.

– Raspravljali smo o važnosti civilnog društva, nevladinih organizacija, njihovom doprinosu u jačanju demokratije, pogotovo svih sloboda. Zakonska rješenja trebalo bi da ovo prepoznaju i zaštite djelovanje civilnog sektora – poručio je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

I za vrijeme samita civilni sektor suočavao se sa sudskim procesima, poput ovog kojim su nevladine organizacije željele zaštititi migrante u Rusiji.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak