KAP-u mrak ako će da krade struju

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) upozorio je Kombinat aluminijima Podgorica (KAP) da će automatski biti isključen sa mreže ukoliko do 13. juna ne nađe snabdjevača električne energije.

Elektoprivreda (EPCG) je pristala da tada, kada ističe rok od tri sedmice, isporučuje električnu energiju radi “balansiranja sistema” u količini koju troši KAP.

KAP od 1. januara nema ugovor sa snabdjevačem električne energije i struju uzima nelegalno. Zbog toga će danas u Briselu predstavnici CGES-a objašnjavati na sjednici Komiteta za operativno upravljanje i pouzdanost rada kako je moguće da se ogromna količina struje mjesecima troši na nezakonit način.

Bord direktora KAP-a odložio je juče za 19. jun glasanje o predlogu menadžmenta da se, zbog nedostatka ugovora o snabdijevanju kompanije strujom, obustavi proizvodnja. Ta odluka se odlaže već mjesecima na institiranje predstavnika Vlade u bordu Nebojše Dožića.

Potpredsjednik Odbora direktora CGES-a Dragan Laketić potvrdio je “Vijestima” da je CGES kao članica Evropske mreže prenosnih sistema, udruženja koje kontroliše čitav elektroenergetski sistem Evrope i jedinstvena je tehnička cjelina, pozvan da obrazloži postupanje prema KAP-u.

“To je sastanak stalne radne grupe koja se bavi stabilnošću rada sistema i s obzirom na to da je elektroenergetska interkonecija registrovala da CGES pravi odstupnja i da energiju koju smo povukli ne vraćamo po programu i pravilima koja definišu rad sistema onda smo obavezani da obrazložimo takvo ponašanje”, kazao je on.

Na pitanje kako će obrazložiti postupanje CGES-a Laketić je kazao:

“Reći ćemo ono što je stvarnost, nemamo šta da krijemo. Ljudima ćemo objasniti kakva je situacija u Crnoj Gori koja je prouzrokovala debalans i ko je dužan da nadoknadi energiju koju je potrošio. To je poznata stvar i to je ono što smo saopštili crnogorskoj javnosti”, objasnio je Laketić.

On je rekao i da ne zna kada će izvještaj iz Brisela biti gotov jer Radnoj grupi treba vremena da ga napiše, ali da će javnost obavijestiti o ishodu jer im je u interesu da se problem u CGES-u što prije riješi.

“CGES je o tome obavijestio KAP i ostale nadležne institucije, a svima nam zajedno ostaje 15-ak dana da se pripremimo za ovu delikatnu situaciju”, kazali su predstavnici CGES-a.

Iz CGES-a su saopštili da su po pitanju KAP-a dobili oštro upozorenje od koordinatora evropske interkonekcije, švajcarskog Operatora prenosa, da moraju djelovati da se ne bi dozvolilo dalje narušavanje osnovnih parametara rada cijele evropske interkonekcije.

Oni su podsjetili i da su zbog nagomilane neovlašćeno preuzete električne energije, koju je KAP trošio iz interkonekcije, svi osnovni parametri kvaliteta rada sistema ozbiljno narušeni.

Dug KAP-a za potrošenu struju prema EPCG iznosi 44 miliona eura, Montenegrobonusu duguju oko devet miliona, a CGES-u oko 17 miliona.

Direktor Terne podnio ostavku

Izvršni direktor kompanije Terna za Crnu Goru Gabriele Manducio podnio je ostavku na tu funkciju i to bez obrazloženja, a Laketić nema informaciju zbog čega je to uradio niti ko će doći na njegovo mjesto.

“Iz medija sam saznao za tu ostavku, ali obrazloženje da je do nje došlo zbog KAP-a apsolutno ne stoji jer Terna Crna Gora je firma koju je osnovala Terna Spa Italija i koja je u stoprocentnom njihovom vlasništvu i koja je zadužena za izgradnju objekata koje Terna gradi u Crnoj Gori. To je naša partnerska firma jer imamo određenih zajedničkih dodirnih tačaka kod izgradnje tih objekata, ali nijesu zaduženi za akcije i vlasništvo Terne u Crnoj Gori tako da ne stoji obrazloženje da je ostavka podnijeta zbog problema u CGES-u”, objasnio je Laketić.

On smatra da nije problem ni projekat postavljanja podvodnog energetskog kabla jer informacije koje imaju od predstavnika u odboru direktora je da taj projekat ide planiranom dinamikom. Informaciju da je ostvaku podnio objavio je Portal Analitika.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak