Hakeri iz Amerike napali klijente CKB-a

Hakeri iz Sjedinjenih Američkih Država SAD i Kanade protekle sedmice napali su klijente Crnogorske komercijalne banke od kojih su elektronskim putem tražili lične povjerljive podatke, radi mogućih zloupotreba.

Iz CKB-a tvrde da informacioni sistem te banke nije ugrožen, već da su napadi usmjereni direktno na klijente, pišu Dnevne novine.

CKB je obavijestila klijente da su, kako tvrde, internet kriminalci iz inostranstva, lažno se predstavljajući u ime te banke, u više navrata sa inostranih servera kontaktirali i pokušavali da ubijede bančine klijente da im dostave povjerljive podatke. Adresa, koju su prevaranti koristili za lažno predstavljanje je “customerservice.me”, stoji u obraćanju CKBa klijentima.

Dnevne novine saznanju da je ova sajber prevara otkrivena 30. maja, nakon čega je CKB o tome obavijestila CERT (Tim za rješavanje kompjuterskih incidenata), u Ministarstvu za informaciono društvo, koje je odmah o tome upoznao kolege iz SAD, Kanade, ali i Turske, u čijem sajber prostoru je nastao ovaj program za takozvane “phishing” napade.

Iako su napadi uglavnom usmjereni na klijente CKB-a, koji imaju praksu korišćenja usluga e-banking plaćanja i kupovine, za sada nije poznato da li je i koliko njih nasjelo na prevaru, jer još nije prijavljen nijedan takav slučaj.

Podijeli ovaj članak