“DKP uništili ministri i duvanska mafija”

Glavni izvršioci obezvređivanja i uništavanja Duvanskog kombinata u stečaju su iz Ministarstva poljoprivrede, saopštio je predsjednik Udruženja za zaštiti interesa manjinskih akcionara DKP-a, Žarko Knežević.

„Bivši ministar Milutin Simović strogo je kontrolisao proces u najdužem periodu, a vjerujemo i sada. Pridružio mu se Tarzan Milošević, a potom i Petar Milanov Ivanović. Drugi glavni izvršilac tog kriminalnog posla je Branko Vujović od perioda kada je bio na čelu Agencije za privatizaciju, pa ministar ekonomije, a sad na čelu Tenderske komisije za privatizaciju Novog duvanskog“, tvrdi Knežević.

On je istakao da je funkcioner DPS-a Miodrag Vuković „primao veliki novac i uživao privilegije kao predsjednik borda DKP-a i zdušno učestvovao u njegovom urušavanju“.

„Čitav proces obezvređivanja DKP-a prati potpredsjednik Vlade Vujica Lazović u najboljem slučaju ćuteći i ne suprotstavljajući se. Odluku o pljački malih akcionara kroz prenos ostataka sredstava obezvrijeđenog DKP-a u Novi duvanski, iako je znao o čemu je riječ, potpisao je Igor Lukšić“, kazao je Knežević na konferenciji za novinare ispred fabrike.

On tvrdi da je država preko pojedinaca koje je naveo, ali i drugih iz „drugog ešalona“ jedini krivac za urušavanje DKP-a, „a dug od 30-ak miliona je fiktivan i samo služi kao alibi za nastavak započetog.

„Smatramo da je država dužna DKP-u… Pojedinci koji su učestvovali u obezvređivanja DKP-a, oštetili su državu tokom 10 godina od 200 do 230 miliona eura“, rekao je Knežević.

On je istakao da je DKP imao svoje učešće u periodu šverca i tranzita cigareta kroz Crnu Goru.

„Od enormno zarađenog novca u to vrijeme punio se budžet Crne Gore, a i džepovi pojedinaca“, dodao je Knežević koji je objasnio da je punih 10-ak godina kompanija „gušena“ i u njoj vladao pravi „javašluk“.

Knežević tvrdi da je u toku završetak procesa koji ima za cilj „da se proizvodnja i prerada duvana u Crnoj Gori stavi u ruke duvanske mafije“.

On je ukazao da su 27. maja podnijeli krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika DKP-a Veselina Raičevića. Prijavom je, naglašava on, „obuhvaćen i dokumentovan niz nezakonitosti koje je stečajni upravnik počinio do sada“.

„Odmah po uvođenju stečaja, počinje da krčmi imovinu, a glavnu prodaje Zetagradnji za siću u odnosu na vrijednost, ali i pod povoljnim uslovima vezanim za dinamiku plaćanja“, ocijenio je Knežević.

On je istakao da je Duvanski kombinat preživio balkanske ratove, Prvi i Drugi svjetski rat, a da je „dožio da bude likvidiran u vrijeme DPS vlasti i sprege vlasti i organizovanog kriminala“.

„Tome ćemo se odlučno suprostaviti“, poručio je Knežević.

Udruženje je Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo tužbu protiv države, Glavnog grada, DKP-a, Zetagradnje i Novog duvanskog kombinata. Od Vlade traži da poništi odluku o osnivanju nove duvanske kompanije u kojoj su manjinski akcionari DKP-a ostali bez vlasničkog udjela.

“Uspješan DKP iz svojih sredstava mogao je izgraditi novu fabriku…Ali je stranputica DKP-a počela sa ugrožavanjem pojedinih privatnih interesa. U poslu obezvređivanja kompanije i otimanja od zaposlenih postoje nalogodavci i mi naslućujemo ko su”, rekao je Knežević.

Sumnjaju u pranje novca

Predsjednik Udruženja tvrdi da se u DKP-u konstatno radi iako su projektovani gubici, te da su u proteklom periodu i poluilegalno proizvođene cigarete bez akciznih markica.

„Kako i ne bi kada se paklica cigareta stranom kupcu prodaje po cijeni od 7,9 centi. Za jedan kilogram se dobija oko 4,95 dolara. Osnovano sumnjamo da se, u konkretnom slučaju „pere novac“ i da razlika od fiktivnih prihoda ostvarenih po osnovu izvoza usmjerava na pravljenje Novog duvanskog i otkup dijela otetog kapitala manjinskih akcionara“, izjavio je Knežević.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak