Da li je počeo carinski rat Kina-EU

Kina je pokrenula antidampinški postupak oko izvoza evropskog vina, nakon što je EU uvela carine na uvoz solarnih panela iz Kine.

Kina je drugi po veličini trgovinski partner EU, a bilateralna trgovina je prošle godine, prema podacima Pekinga, vredela 546 milijardi dolara, prenosi agencija Frans pres.

Kineska vlada pokrenula je istragu oko dampinga i subvencija u vezi sa vinom iz EU, rekao je portparol Ministarstva trgovine Šen Denjang. Analitičari navode da spor izmedju Pekinga i Brisela prijeti da preraste u trgovinski rat.

EU je juče uvela antidampinške carine na kineske solarne panele, nakon otkrića da su na evropskom tržištu prodavani i do 88 odsto ispod cijene. Njemački ministar ekonomije Filip Resler rekao je da je potez Unije ozbiljna greška, dok je Pariz pozdravio odluku kao ispravnu i odgovornu.

Evropski komesar za trgovinu Karl de Guht rekao je da će prvobitne carine, koje će stupiti na snagu od četvrtka, biti u visini od 11,8 odsto, nakon čega će 6. avgusta, ukoliko do tada Peking i Brisel ne postignu dogovor, skočiti na 47,6 odsto. Kina je u Evropu tokom 2011. godine izvezla solarne panele u vrijednosti od 21 milijarde eura. 

Francuska je prošle godine bila najveći pojedinačni izvoznik vina u Kinu, sa 140 miliona litara vrednih 788 miliona dolara, pokazuju podaci kineske Uprave carina.

Podijeli ovaj članak