Boksitima loše, direktoru plata oko 3.000 eura

Rudnicima boksita, u kojima većinsko vlasništ vo dijele Vlada i ruski CEAC, prijeti stečaj, a uprava, direktor i vođe sindikata ne smatraju da treba da primaju niže zarade od nekoliko hiljada eura.

Bez obzira na to što je nikšićka kompanija u krizi, njen izvršni direktor Milorad Đurović ima mjesečnu platu od oko 3.000 eura, što su “Vijesti” objavile prošle godine. To je samo jedan od primjera da se toliko prima u uništenim crnogorskim preduzećima.

Grupa zaposlenih Rudnika boksita, koja si zahtijevali anonimnost, nezadovoljna je zbog “previsoke plate direktora i vođa sindikata”. Račun preduzeća je, prema listi Centralne banke, blokiran zbog duga od 1,26 miliona eura. Podgorički Privredni sud treba da odlučuje o zahtjevu CKB-a da se pokrene stečaj u Rudnicima boksita zbog nevraćenog duga od ukupno 1,67 miliona eura.

O stanju u kompaniji i primanjima, “Vijesti” su pitale Đurovića, koji je direktor od aprila prošle godine. On je u telefonskom razgovoru odgovorio da su „Vijesti“ 2012. objavile tačan iznos njegove plata, da se ona od tada nije mijenjala, ne želeći da saopšti njen iznos.

Predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika boksita Ratko Radulović potvrdio je da mu plata iznosi od 1.800 do 2.000 eura, nagalašavjući da je tako prema Kolektivnom ugovoru. Borisav Bojanović, predjednik Samostalnog sindikata Boksita, izjavio je nedavno da mu je plata “niža od 2.700 eura, mada prema Kolektivnom ugovoru može biti i veća od tog iznosa”.

Direktor Rudnika je izjavio da predsjednici sindikata primaju zarade poštujući Kolektivni i pojedinačni ugovori. Revoltirani stanjem u Boksitima, gdje zaposleni očekuju tek platu za drugi dio oktobra prošle godine, rudari su tokom nedavnog štrajka saopštili da sindikalne vođe mjesečno primaju od 2.700 do 2.900 eura, te da uz to voze džipove. Oni su odgovorili da koriste službene džipove jer im to omogućava Kolektivni ugovor.

Oba sindikata Boksita djeluju pri Savezu sindikata (SSCG) . Grupa radnika nikšićkih Rudnika smatra da nedavni protest, kada je tridesetak od ukupno 314 zaposlenih štraj – kovalo 17 dana u jami, nije donio promjene za napredak kompanije.

Prema njihovim tvrdnjama, od tog protesta najviše koristi su imali predsjednici sindikata, direktor za koga i oni tvrde da prima po tri hiljade eura, i “pojedini radnici koju su uzeli otpremnine, penzionisali se i ponovo rade”.

Na rudokopu Zagrad nedavno je pokrenuta proizvodnja koja je, prema odluci CEAC-a koji upravlja Boksitima, zaustavljena u novembru 2011. godine. Rad je organizovan u tri smjene, a ukupno je angažovano oko 60 radnika. Zaposlenima je sredinom maja isplaćena jedna i po zarada (septembarska i dio oktobarske) od pozajmice Vlade. Uprava kompanije tih 320 hiljada eura treba da vrati od prodaje rude.

Penzioneri im primaju do 1.600 eura, sindikalci bi trebalo da rade volonterski

Grupa radnika Boksita u pismu “Vijestima” tvrdi da plate penzionisanih radnika, koji su ponovo radno angažovani i koji imaju ugovor o radu, iznose od 700 do 1.600 eura. „Zarade predsjednika sindikata su po dvije i po hiljade eura eura iako na to nemaju pravo jer se u njihovom sindikatu ne nalazi po hiljadu radnika, već jedan sindikat ima 150, a drugi 80 radnika.

Prema tome, posao bi trebalo da obavljaju volonterski“, naglašeno je u pismu grupe radnika. Direktor Rudnika boksita je potvrdio da u kompaniji ima radno angažovanih koji su se penzionisali.

„Zakone Crne Gore poštujemo i dozvoljavaju da se zaposle penzioneri za čijim angažmanom postoji potreba i koji trebaju preduzeću. U svemu smo poštovali postojeći zakon, a svi oni imaju ugovor o radu“, kazao je Đurović.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak