Tokom ovog mjeseca zadužićemo se za 220 miliona eura, a potom za još 50 miliona

Vlada Crne Gore angažovala je banke Citigroup, Deutsche Bank i Erste da sprovedu novu emisiju obveznica koja je planirana za sredinu juna, objavila je agencija Reuters.

Agencija nije mogla dobiti potvrdu, ali ni demanti od tri banke, a ni „Vijesti” juče nijesu uspjele da obezbijede odgovor Ministarstva finansija o toj informaciji.

Ministar finansija Radoje Žugić nedavno je saopštio da će Crna Gora da se zaduži najkasnije do 1. jula, a projektovani iznos je 220 miliona eura.

Posljednja emisija euroobveznica Crne Gore obavljena je u aprilu 2011. godine, kada je obezbijeđeno 180 miliona eura na pet godina od HSBC i JP Morgana.

Prema podacima Ministarstva finansija, trenutno zaduženje Crne Gore po osnovu euroobveznica iznosi 380 miliona eura, ili 21 odsto ukupnog državnog duga. Državni dug trenutno iznosi 1,75 milijardi eura (bez garancija), što je 51,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Javni dug sa garancijama iznosi 2,32 milijarde eura ili 69,64 odsto BDP-a, gdje je uračunat dug države, preduzeća u njenom većinskom vlasništvu i garancije kojima je Vlada bila žirant za tuđe kredite.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je zaduženje za potrebe finansiranja deficita, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2013.

Kreatori budžeta su predvidjeli da se taj novac obezbijedi kroz emisiju obveznica, domaćih obveznica i zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i inostranim finansijskim institucijama, ili kreditima i garancijama Svjetske banke (SB).

Crna Gora pregovara sa Svjetskom bankom za kredit u iznosu od 50 miliona dolara. Jedan od uslova SB-a za odobrenje pozajmice bilo je povećanje glavne stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 odsto, što je Vlada nedavno i predložila Skupštini.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak