Neplaćanjem poreza KAP ojadio budžet za 30 miliona eura

Od privatizacije do danas Kombinat aluminijuma Podgorica KAP nije platio ni cent poreza na dobit, iako je u toku bar tri godine profitirao i po tom osnovu dugovao skoro 30 miliona eura državnoj kasi, utvrdila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Dio tog novca Vlada je oprostila, a dio uopšte nije plaćen, pa se rupa u budžetu koju je napravio KAP krpi povećanjem PDV-a, koji Vlada planira da naplati samo šest miliona više nego što je KAP dugovao, uz sve knjigovodstvene akrobatike, piše Dan.

„Ovo je dokaz da Vlada uzima od siromašnih i da je bogatima i očekujemo da poslanici neće glasati za zakon o porezu za KAP, tj. predlog Vlade o povećanju PDV-a. Odluka o povećanju PDV-a poslednja je u nizu odluka kojima Vlada pokušava da preko leđa osiromašenih građana obezbijedi nove pomoći za Kombinat, sada u vidu „poreza za KAP“, koji građani više nijesu spremni da plaćaju“, upozorili su iz MANS-a.

Podaci Istraživačkog centra te NVO pokazuju da je menadžment KAP-a za 2006. i 2007. godinu netačno prikazao visinu poreza na dobit u iznosu od nepunih 1,5 miliona eura, što je čak pet puta manje nego što je utvrdila Poreska uprava.

Stručni tim Ekonomskog fakulteta utvrdio je da su Rusi „računovodstvenom akrobatikom“ frizirali finansije po ulasku u KAP, podsjećaju iz MANS-a.

Tako su, između ostalog, nastajali gubici izbjegavanjem plaćanja poreza na dobit često i po nekoliko godina, jer Zakon o porezu na dobit sadrži sporni član koji kaže da se gubici nastali iz poslovnih odnosa, izuzev onih iz kojih proizilaze kapitalni gubici, mogu prenositi na račun dobiti iz budućih obračunskih perioda, ali ne duže od pet godina.

„Vlada je sve vrijeme ovo znala, ali je omogućavala vlasnicima kompanije da izvlače profit iz fabrike na račun svih građana. Pogubna vladina politika u odnosu na KAP dovela je i do izdavanja državnih garancija od preko 130 miliona eura, kojeće, izvjesno je, platiti građani“, kažu u MANS-u.

Podijeli ovaj članak