Banke u regionu sve češće “valjaju” i osiguranje

Sa problemom teško naplativih kredita muku muče sve zemlje regije, što prvenstveno zavisi od stepena zaduženosti i ekonomskog stanja konkretne države. Banke već uveliko uslovljavaju odobravanje stambenog zajma prethodnim osiguranjem života, pišu Novosti.

Pa, ako se dužniku nešto desi prije nego što otplati zajam, namireni su i banka i njegova porodica. U pojedinim bankama u Srbiji klijenti mogu i da plate osiguranje koje ih štiti u slučaju da ostanu bez posla. Međutim, hrvatske banke otišle su korak dalje i polise osiguranja ne vezuju više samo uz kredite.

Nove vrste polisa osiguranja, prema hrvatskim medijima, niču kao pečurke posle kiše.

– Ono što nove polise osiguranja razlikuje od dosadašnjih jeste činjenica da nisu obavezno vezane uz kredit ili štednju. Banke ih prodaju kao poseban proizvod ili lično nude klijentima u pismima koja stižu na kućnu adresu – navodi list. – Prethodnih dana Erste banka je takve ponude poslala korisnicima svojih tekućih računa pozivajući ih da kod Erste osiguranja VIG ugovore osiguranje od teških bolesti ili smrti.

Uz prilično nisku mjesečnu premiju, od 3,75 eura, osigurana suma u slučaju teške bolesti, nezgode ili smrti dostiže i iznos od 35.000 eura. Klijent, naravno, nema obavezu da kupi ovakvu polisu, niti plaća bilo kakav dodatni trošak ukoliko ne plati ovo osiguranje. Međutim, u tamošnjoj Erste banci otkrivaju da je odziv klijenata na slične ponude veoma dobar.

Sličnu polistu osiguranja, ali univerzalnu, početkom maja ponudila je i Splitska banka. Reč je o osiguranju za slučaj bolovanja i odnosi se na klijente koji dođu u situaciju da moraju da koriste bolovanje duže od 42 dana. U tom slučaju osiguranje im pokriva 12 mjeseci iznos režijskih troškova, najviše do 3.000 kuna mjesečno, što je oko 400 eura. Pokriće vrijedi i za slučaj smrti, do iznosa od 36.000 kuna (4.788 eura).

IZBOR RIZIKA

SUDEĆI po ponudi banaka u susjednim zemljama, može se očekivati da će se ovakve vrste osiguranja uskoro pojaviti i u Srbiji. Tako Zagrebačka banka, koja posluje kao dio Unikredit grupacije prisutne i na tržištu Srbije, u saradnji sa osiguravajućom kućom “Alijanc”, nudi osiguranje koje, u zavisnosti od vrste, pokriva rizike bolovanja, otkaza, nezgode ili smrti. Mjesečne premije plaćaju se u iznosima od, približno, dva do 18 eura, a mjesečna pokrića, tokom šest mjeseci, idu od oko 250 do 665 eura…

Podijeli ovaj članak