Austrija: Predsjednik odbora Hypo banke podnio ostavku

Predsjednik Nadzornog odbora Hypo Alpe Adrija Johanes Dic podneo je juče ostavku, nezadovoljan vladinim konceptom reorganizacije te posrnule austrijske banke.

Dic je već proteklih dana kritikovao politiku austrijske vlade u vezi sa Hypo bankom, koja je prinudno preuzeta od strane države kada joj je prijetio krah.

U petak uveče je austrijska vlada Evropskoj komisiji proslijedila nacrt koncepta za rekonstrukciju banke.

Dic je kazao da ne može da stane iza dijela izjava, podacima i brojkama koje su Briselu proslijeđene kao osnova za pregovore.

On je naglasio da je sada potrebna saglasnost uprave, nadzornog odbora i vlasnika, te da tome ne želi da stoji na putu.

Prema njegovom mišljenju, ne bi trebalo po svaku cijenu insistirati na dogovoru sa Evropskom komisijom, već se mora voditi računa o dobrobiti banke i smanjenju troškova za poreske obveznike.

Dic je kazao da vladin koncept za banku, koja se trenutno sastoji samo od svojih sestrinskih firmi na jugoistoku Evrope, predviđa samo nastavak za jedan dio 2009.prinudno od države preuzete institucije.

„Kada je država ušla u banku, ona je imala bilans od 41 milijarde eura, a balkanske sestre sada imaju bilans od svega 12 milijardi eura“, ukazao je on dodajući da postavljanje rokova za prodaju šest sestrinskih firmi, od kojih su četiri izvan EU, nije saglasno sa principima nadmetanja na tržištu.

On je izrazio nadu da će EU, koja je dala rok do kraja godine za prodaju Hypo banke, taj rok produžiti, jer bi se time smanjio trošak po poreske obveznike.

Dic se založio da se od onih dijelova imovine Hypo banke za koje prodaja nije uspjela, uspostavi jedna takozvana “loša banka” i predložio je izdvajanje tih dijelova iz proračuna o potrebama banke za dodatnim kapitalom, čime bi se izbjegla nova dokapitalizacija.

Podijeli ovaj članak