Urušeno tržište kapitala u Srbiji

Domaće kompanije na Beogradskoj berzi, njih 1.053, sve zajedno vrijede manje od 7 milijardi eura, što ukazuje na prilično urušeno tržište kapitala u Srbiji.

Kada bi akcije svih kompanija koje se nalaze na Beogradskoj berzi danas bile na prodaju, kupac bi za njih trebalo da plati samo 6,9 milijardi eura. Među tim firmama su i Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Komercijalna banka, AIK banka Niš, Sojaprotein i druge, pišu Novosti.

Akcijama mnogih kompanija uopšte se ne trguje, očigledno je da se tržište kapitala u Srbiji prilično urušilo u proteklih nekoliko godina, kaže za Novosti stručnjak za tržište kapitala Nenad Gujaničić.

Tome su, osim krize, doprinijele i domaće korporativne afere, ali i nebriga državnih organa za samo tržište, jer je država većinski vlasnik Beogradske berze, podsjeća Gujaničić.

Svijetli primeri, poput korporativne kulture NIS, a riječ je o isplati dividendi i transparentnosti u poslovanju, doprinose vraćanju vjere ulagača u tržište, ali bi ovih primjera svakako moglo da bude više.

Za razvoj je, prema njegovom mišljenju, najvažnije da se berza budućnosti “profiliše” kao mjesto gdje će kompanije moći da prikupe kapital i jeftinije se finansiraju. Tada će i berza moći da da potpunu sliku privrede.

U suprotnom, velika većina kompanija biće nezainteresovana za nastup na tržištu i gledaće, kao i sada, da što prije s njega pobjegne, kaže Gujaničić.

Podijeli ovaj članak