Dragi: Postepen oporavak eurozone

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi očekuje postepen oporavak krizom pogođene eurozone kasnije ove godine, uprkos slabostima koje i dalje postoje.

“Ekonomska situacija u eurozoni još je puna izazova, ali postoje znaci moguće stabilizacije i postepenog oporavka u drugoj polovini godine”, rekao je Dragi na međunarodnoj monetarnoj konferenciji u Šangaju, prenijela je agencija Frans pres.

Dragijevi komentari dolaze uoči ovonedjeljnog sastanka ECB, na kome će se razmatrati opcije za stimulisanje recesijom pogođene evropske privrede, nakon nedavnog sniženja kamatnih stopa.

Dužnička kriza koja je progutala nekoliko zemalja eurozone, prije svega Grčku, dovela je do spekulacija o mogućem raspadu monetarne unije, ali predsjednik ECB je odbacio takvu mogućnost.

“Unija je sada otpornija i stabilnija nego što je bila, i uvjereni smo da će opstati. Nastavićemo da podržavamo makroekonomsku aktivnost čuvanjem cjenovne stabilnosti u eurozoni”, rekao je Dragi, dodajući da labava monetarna politika mora biti praćena brzim sređivanjem bilansa stanja u bankama, kao i fiskalnim i strukturnim reformama.

Predsjednik ECB je poručio da su osnovni prioriteti banke sprječavanje kreiranja “balona” na tržištima kapitala i osiguranje ekonomskog oporavka, prenosi B92.

Podijeli ovaj članak