Španija: Dioničari Bankije izgubili milijarde eura

Mali dioničari u Španiji kažu da su prevareni nakon što su milijarde eura njihove ušteđevine otpisane iz vrijednosti banke u državnom vlasništvu.

Tako je slučaj “Bankija” došao do suda, ali ovaj put po individualnim tužbama, izvijestio je reporter Al Jazeere Pol Brenan. 

Osamdesetogodišnji Luis Serezo radio je i štedio od svoje 14 godine. Zato je, kao i pola miliona njegovih sunarodnjaka, kako bi sebi i svojoj supruzi osigurao sretne penzionerske dane, poslušao savjet svog ličnog bankara da investira u preferencijalne dionice.
Obećao mu je proviziju od pet posto. Mislio je da je siguran. A kada je Bankija kolabirala, nestala je i njegova životna ušteđevina.

“Ne znam kako će moja budućnost izgledati. To zavisi od sudskog postupka. Ako ne dobijemo parnicu i ostanem sa malo ušteđevine koja mi je preostala, preživljavaću od male penzije”, kaže dioničar Bankije Luis Serezo Ferer.

Kada su dionice Bankije potonule ove sedmice, demonstranti su se okupili ispred jedne od njenih podružnica u Madridu. Uzvikivali su: Lopovi, vratite nam novac!

“Čovjek iz banke, kojem smo povjerili živote, rekao nam je da investiramo. Imao sam plan za penzionisanje. A sada su zadržali moje investicije i ostao sam bez ičega”, kaže penzioner Serezo.

Na madridskoj berzi, velike investicijske kuće oslobodile su se dionica Bankije prošle sedmice. Stoga im je vrijednost već bila prepolovljena u trenutku kada su ih se pokušavali da prodaju mali dioničari.

U svega 22 mjeseca, dionica Bankije izgubila je više od 80 odsto svoje vrijednosti, a teret su ponijeli građani.

Podijeli ovaj članak