Dan: Poslije 20 godina smjena Đurišića?

Skupština akcionara Montenegroerlajnsa, na kojoj će biti smijenjen predsjednik Odbora direktora Zoran Đurišić, zakazana je za  10. jun, potvrđeno je Danu iz Ministarstva saobraćaja. U nacionalnoj aviokompaniji listu nisu potvrdili datum održavanja sjednice.

Prema saznanjima lista Đurišić, koji je na čelu Montenegroerlajnsa 20 godina, biće smijenjen zbog deprofesionalizacije Odbora direktora i loših rezultata u poslovanju nacionalnog avio-prevoznika, koji je na kraju prošle godine imao 23,5 miliona eura minusa.

Deprofesionalizacija Odbora direktora podrazumijeva da predsjednik i članovi borda ne mogu biti u stalnom radnom odnosu u toj kompaniji, što omogućava smanjenje njihove naknade na jednu prosječnu platu u državi (485 eura) i onemogućava im uzimanje otpremnina.

Montenegroerlajns je u posljednje tri godine imao gubitak u poslovanju od preko 10 miliona eura, pa nije u mogućnosti da vraća kredite za koje mu je Vlada izdala garancije.

Vlada bi najvjerovatnije, na narednoj sjednici, trebala da odredi Đurišićevog nasljednika na poziciji predsjednika Borda direktora. Praksa je da Vlada odredi članove i predsjednika Borda prije Skupštine akcionara, kao i predstavnika državnog kapitala na Skupštini.

Podijeli ovaj članak