Pojedini prodavci odbijaju nove novčanice od 5 eura

Dodajte komentar

Iako je nova novčanica od 5 eura i zvanično puštena u promet, uz službeno saopštenje Evropske centralne banke, pojedini prodavci u Crnoj Gori odbijaju da je prime, radije uzimaju sada već stare verzije, ili traže kovanice.

Podsjećamo da je 2. maja u platni sistem zemalja eurozone puštena nova novčanica od pet eura, nakon ranije najave. Novčanica se našla i u sistemu Crne Gore i Kosova, koje, iako nijesu članice eurozone, koriste evropsku monetu.

Iz Evropske centralne banke (ECB) saopšteno je da će nakon pušanja nove novčanice od pet, uslijediti i zamjena ostalih apoena iz stare serije koja je uvedena kada je euro i zvanično postao oficijelna valuta zemalja eurozone 1. januara 2002. godine.

Na prvi pogled razlika između starih i novih novčanica gotovo se i ne vidi, ali su razlike očigledne pri dodiru. U novoj novčanici utisnute su izbočene linije na desnom i lijevom rubu. Na novim novčanicama nalazi se i lik starogrčke boginje Evrope koja je uzeta s vaze stare gotovo 2.000 godina, koja se čuva u Luvru.

Dojče vele prenosi da iznos apoena više nije na tamnoj pozadini ilustracije antičke građevine nego je broj 5 gotovo na sredini novčanice. Na njenom starom mjestu je nešto složenija hologramska traka na kojoj je i glava antičke boginje Evrope, pa se ova nova serija, koja će postupno zamijeniti sve stare novčanice, i službeno zove “Serija Evropa”.

Neke promjene su bile nužne: skraćenica ECB banke više nije istaknuta samo na pet, nego na devet jezika zemalja koje imaju euro. Do sada su samo veći apoeni imali iznos odštampan u boji koja se mijenja zavisno od ugla gledanja, a tu osobinu dobila je i nova novčanica, uz skupu grafičku zaštitu od falsifkovanja.

Prema planu ECB, naredne godine će se pojaviti nova novčanica od 10, a godinu dana kasnije od 20 eura.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *