O otpisu grčkog duga sljedećeg aprila

Dodajte komentar

Zemlje eurozone mogle bi da razgovaraju o novom otpisu grčkog duga u aprilu iduće godine, ako Atina nastavi da ispunjava uslove dogovorene u okviru programa pomoći, izjavio je juče šef eurogrupe Jerun Dajselblum.

Dajselblum je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa grčkim ministrom finansija Janisom Sturnarasom rekao da je od ključnog značaja da Grčka nastavi sa strukturnim reformama da bi izašla iz šestogodišnje recesije, prenijela je agencija Frans pres.

„Postoje prvi signali da će iduće godine doći do ekonomskog oporavka“, naveo je Dajselblum. Evropska komisija predviđa da će Grčka u 2014. evidentirati privredni rast od 0,6 odsto, nakon oštrog pada od 4,2 odsto iz 2103.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj, međutim, smatra da će grčka privreda ove godine potonuti za 4,8 odsto, a da će se recesija nastaviti i sljedeće godine, uz negativan privredni rast od 1,2 odsto.

Grčkoj je prošle godine oprošteno više od 100 milijardi eura, odnosno trećina ukupnog javnog duga, koji je tako smanjen na 303 milijarde eura odnosno 156,9 odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP) sa 170,3 odsto BDP-a, koliko je dug iznosio 2011.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *