Logika krize: Bogati postali još bogatiji

Dodajte komentar

Krizi uprkos: žitelji Zapadne Evrope su sve bogatiji. I broj milionera raste. No ovaj trend zahvata samo one koji se ionako već nalaze među dobrostojećima.

Za neke je kriza već odavno prestala: prema rezultatima istraživanja “Global Wealth”, savjetničke grupe Boston Consulting, objavljenoj krajem sedmice, imetak građana Zapadne Evrope povećao se za 5,2 posto i sada iznosi 35,8 biliona dolara. No to ne znači da su svi građani najbogatijeg dijela Starog kontinenta postali odjednom bogati. Statistike podižu oni koji su se i dosad kretali u sferama u kojima se barata milionima.

Porast bogatstva se isključivo povezuje s oživljavanjem tržišta dionicama”, kaže ekonomist Daniel Kessler, koji je učestvovao pri izradi studije.

Još 2011. tržišta su trpjela zbog globalne i pogotovo krize u zoni eura. Oporavak 2012. je znatno doprinio povećanju bogatstva ulagača. To je pridonijelo i porastu broja milionera i to ne samo u Evropi nego u cijelom svijetu.

Na listi po broju milionera i dalje uvjerljivo vode SAD s 5,9 milionera iza kojih slijedi Japan s 1,5 milionera te Kina s 1,3 milijuna milionera.

U Evropi se na prvom mjestu nalazi Velika Britanija s 509.000 iza koje slijedi Njemačka s 362.000 milionera, što je za 30.000 više nego prošle godine. Stručnjaci iz Boston Consultinga ipak naglašavaju da se razlika između najbogatijih slojeva društva i srednjeg staleža, nad čijom sudbinom političari najviše strepe, nije drastično povećala.

“Razlika nije takva da bi se sada moglo reći da je u toku masovna preraspodjela bogatstva iz donjih u gornje dijelove društva”, naglašava ekonomist Kessler.

No iako se tržišta u Evropi očito oporavljaju od brojnih šokova proživljenih posljednjih godina, Stari kontinent u poređenju s rastućim privredama,posebno u azijsko-pacifičkom ekonomskom prostoru, polako ali sigurno gubi trku.

“U svjetskom prosjeku imetak je porastao jače nego u evropskom i to za 7,8 posto. Glavni pokretač su tu zemlje Azije i pacifičkog prostora i to se u dogledno vrijeme neće promijeniti”, vjeruje Federico Burgoni iz Boston Consultinga.

Do 2017. ova regija s glavnom lokomotivom Kinom će po pitanju imetka preteći i regiju Sjeverne Amerike. Brzina kojom raste azijsko-pacifička regija iznenađuje i same stručnjake. Godišnji rast bogatstva u tom dijelu svijeta iznosi 13,8 posto. 

“Potpuno je jasno da se nalazimo u svijetu s dvije brzine. Novi svijet pritom raste neuporedivo brže nego stari”, zaključuje Kessler.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *