IRF kreditno podržao pet projekata sa četiri miliona eura

Dodajte komentar

Na trećoj sjednici novog saziva Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda IRF donijeta je odluka da se za pet projekata dodjele kreditna sredstva preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima koji su za ista konkurisali kod Fonda, u vrijednosti od četiri miliona eura.

“Sem navedenih, Odbor direktora IRF-a je na današnjoj sjednici donio i odluke koje se tiču odobrenja faktoring aranžmana za tri korisnika, a ukupni odobreni limit ustupanja iznosido 620.000 eura”, ističu u IRF-u.

Kada je u pitanju faktoring, u ovoj instituciji ističu, da je od značaja pomenuti interesovanje koje među privrednicima vlada za ovaj oblik finansiranja, te shodno tome i dosadašnje ostvarene rezultate.

“Naime, od početka godine zaključno sa 31. majom 2013. godine, sklopljeno je 18 ugovora o faktoringu, izvršen otkup potraživanja u iznosu od 9,39 miliona eura i odobreni limiti komitentima u iznosu od 8,98 miliona eura. Na ime faktoringa za tekuću godinu opredijeljeno je 10 miliona eura, međutim, uzimajući u obzir nivo dosadašnjeg finansiranja, kao i multiplikativan efekat obrta istog, za očekivati je da će ovogodišnjefaktoring finansiranje premašitiplanirani nivo”, ističu u IRF-u.

Takođe, ova institucija podsjeća da je od početka tekuće godine, zaključno sa 31.majom 2013.godine, kreditno podržao 61 projekat, samostalno i u saradnji sa poslovnim bankama.

“Od pomenutog broja odobrenih kredita, putem direktnih kreditnih aranžmana finansirano je 40 projekata, dok je posredstvom poslovnih banaka finansiran 21projekat. Ukupna sredstva IRF-a opredijeljena za realizaciju istih iznose13,2 miliona eura, što dalje navodi na zaključak da je evidentan porast kreditne aktivnosti IRF-a, naročito ako se uzmu u obzir projektovani i dosadašnji rezultatii shodno tome, postoji indicija da će,ukoliko se nastavi trend rasta investicija, IRF do kraja 2013. godine premašiti cifru odplaniranih 25 miliona eurana ime kreditne podrške MSP za tekuću godinu”, ističe se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *