Njemci ili Turci mogući kupci Kontejnerskih terminala

Dodajte komentar

Njemačka kompanija HHLA i turska Global Ports, najozbiljniji su kandidati za privatizaciju barskih “Kontejnerskih terminala i generalnih tereta”, saznaje Portal Analitika.

Te dvije kompanije su prošle još jedan kvalifikacioni krug, i između njih dvije biće izabran novi kupac barskih Kontejnerskih terminala. Osim pomenute dvije kompanije tendersku dokumentaciju je otkupila kompanija ICTFI iz Indonezije i Portek iz Singapura.

Njemci i Turci su prošlog mjeseca u Baru obilazili kapacitete “Kontejnerske terminale i generalne terete” i pokazale zaintersovanost za privatizaciju.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrile su tendersku dokumentaciju za proces prodaje državnog paketa akcija AD „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ Bar. Tendersku dokumentaciju su pripremali konsultanti renomirane kompanije REBEL iz Roterdama čija je osnovna djelatnost lučki transport.

Sva dokumenta su objavljena na sajtu http://www.bar-transaction.com/, a pristup sajtu imaju samo kompanije koje su u predhodnoj fazi tendera stekle pravo da predstave svoje ponude za pomenuti projekat. Uslovi kupoprodajnog ugovora i ugovora o koncesiji su u odnosu na prethodni tender koji je propao- u jednom dijelu su izmijenjeni.

Naime, u Kontejnerskim terminalima je sproveden Socijalni program kojim je, uz pomoć EBRD, optimizovan broj radnika u toj kompaniji. Kredit EBRD je iskorišćen i za nabavku nove opreme tako da su to razlozi atraktivnosti barske kompanije. Takođe, potencijalni investitori mogu sada kupiti i akcije maninjskih akcionara tj. 100 odsto akcija Kontejnerskih terminala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *