Moody’s zadržao kreditni rejting Crne Gore, ali i upozorio na opasnosti

Dodajte komentar

Bonitetna agencija Moody’s u svom posljednjem izvještaju o Crnoj Gori nije mijenjala njen kreditni rejting koji je već dvije godine na nivou Ba3, a potvrđene su i stabilne prognoze.

Trenutni rejting, međutim, mogao bi se suočiti sa silaznim pritiskom ako se prognoze za javne finansije i bilans plaćanja značajno pogoršaju ili ako posljednji pokušaji fiskalne konsolidacije i institucionalnog jačanja ne budu uspješni.

“Znakovi da rizik bankarskog sektora prijeti finansijskoj stabilosti ili srednjeročnom rastu, takođe bi mogle biti pritisak za sniženje kreditnog rejtinga”, navodi se u Izvještaju o Crnoj Gori, dostupnom “Vijestima“.

S druge strane, kako se navodi, rejting bi mogao biti ojačan ako se fiskalna metrika značajno poboljša, kao i domaća štednja, uz smanjenje deficita tekućeg računa.

“Profil crnogorskog rejtinga imaće koristi ako ekonomija poboljša svoju konkurentnost utirući time put za ubrzani rast i poboljšane izglede za oporavak bilansa plaćanja”, navodi Moody’s.

Kreditni rejting Ba3 znak i male ekonomije

Analitičari američke agencije ocjenjuju da taj nivo rejtinga državnih obveznica reflektuje malu veličinu crnogorske ekonomije, zavisnost od stranih investicija kao i ekonomske i institucionalne koristi koje Crna Gora dobija zahvaljujući napretku u pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

Moody’s određuje kreditni rejting svake zemlje na osnovu indikatora iz četiri ključna faktora – ekonomska snaga, institucionalna snaga, snaga javnih finansija i sklonost riziku, kao i uzajamno djelovanje između njih.

“Crnogorska slaba ekonomska snaga procijenjena je na osnovu veličine ekonomije, ograničene diversifikacije i slabe domaće štednje kako bi se ojačale investicije. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporio je na 0,5 odsto u 2012. sa 2,5 odsto koliko je iznosio 2011. godine, najviše zbog slabog izvoza metalske industrije”, navodi se u izvještaju i dodaje da se ove godine očekuje rast BDP-a od 1,5 odsto, što je i dalje značajno niže za 6-7 odsto u odnosu na rekordnu stopu rasta zabilježenu prije globalne finansijske krize.

Javni dug se duplirao zbog budžetskog manjka

Zbog sporijeg rasta BDP-a u prethodnim godinama, Moody’s ocjenjuje da su vladini prihodi po osnovu poreza oslabili, te da je Vlada bila suočena sa neočekivanim troškovima.

“Okretanje” budžetskog suficita u deficit, dovelo je da javni dug sa 29 odsto u 2008. godini poraste na 51 odsto u 2012, konstatuje agencija i procjenjuje da je moć javnih finasija osrednja, uz napomenu da su fiskalni rezultati oslabili tokom posljednjih godina iako je javni dug i dalje u okviru održivih indikatora koji važe za ostale zemlje sa tim kreditnim rejtingom.

“Vlada je preduzela mjere štednje u 2012 koji bi, uz slabiliji oporavak u naredne dvije godine, mogao stabilizovati fiskalnu metriku u srednjem periodu”, ocjenjuju analitičari Moody’s-a.

Konstatuje se da je Crna Gora obnovila nezavisnost 2006. godine te da je kandidaturu za članstvo u EU podnijela u decembru 2008.

“Vlasti su sprovele nekoliko mjera za jačanje sudskog i administrativnog kapaciteta kako bi ispunila zahtjeve EU. Procjena crnogorske ‘osrednje’ institucionalna snaga nameće potrebu za sprovođenje daljih mjera u toku pregovaračkog procesa započetog 2012. godine koje bi mogle olakšati rast, trgovinu i ulaganja u srednjoročnom periodu”, ocjenjuju analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *