Kavarić: Ugovor o prodaji Rudnika u Beranama nije bio dobar

Dodajte komentar

Ugovor o prodaji Rudnika mrkog uglja u Beranama kompaniji Balkan Energy nije bio dobar, jer su određene norme, koje se prije svega odnose na investicioni program i izgradnju termoelektrane, nerealno postavljene, ocijenio je juče u Skupštini ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

On je odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista Rešida Adrovića, u vezi dalje sudbine Rudnika mrkog uglja, kazao da je nesporno da od momenta preuzimanja kompanije 2007. godine nije bilo proizvodnje uglja.

Pravdanje

– Koncesionar je tu činjenicu pravdao nemogućnošću da nađe tržište na kojem će obaviti plasman, visokom cijenom proizvodnje koja je prouzrokovana jamskim načinom eksploatacije, ali i velikom udaljenošću Rudnika mrkog uglja od potencijalnog tržišta – kazao je Kavarić.

Proizvodna cijena uglja iz Rudnika je, kako je podsjetio, procijenjena na 65 eura po toni, što je čini nekomercijalnom, a posebno kada se ima u vidu neophodnost finansijskih ulaganja u sam proces proizvodnje.

– Činjenica je da je Rudnik mrkog uglja u 1986. godini, najboljoj po poslovanju, ostvario proizvodnju od 107 hiljada tona, a da je posljednja proizvodnja ostvarena u 2002. godini u iznosu od 48 hiljada tona, što je apsolutno nedovoljno za planiranje izgradnje bilo kakve termoelektrane u Beranama – objasnio je Kavarić.

On je rekao da su određeni aspekti uticali na to da planirana proizvodna cijena uglja bude visoka, što onemogućava konkurentnost njegove prodajne cijene na tržištu, a pogotovo kada se uzme u obzir okruženje kao što je Kosovo ili Srbija, gdje se može naći ugalj po znatno nižim cijenama. Proizvodna cijena uglja u Srbiji ili na Kosovu je ispod deset  eura po toni.

– I sam koncesionar je, uvidjevši sve negativne aspekte svog poduhvata, bio spreman da raskine ugovor o koncesiji. Stoga su javno uputili poziv svim zainteresovanim kupcima da će im prenijeti pravo svojine u Rudniku mrkog uglja za jedan euro, uz obavezu preuzimanja 28 zaposlenih u kompaniji. Niko se nije javio na upućeni poziv – naveo je Kavarić.

Raskid

On je objasnio da ukoliko bi se raskinuo ugovor o koncesiji u tom trenutku ne postoji novi investitor koji bi bio spreman da počne proizvodnju, tako da bi i preostali radnici ostali bez zaposlenja.
– Samim tim došlo bi i do prekida u održavanju podzemnih prostorija Rudnika, odnosno došlo bi do poplave jamskih prostorija, čime bi se izgubila svaka buduća šansa za počinjanje nove proizvodnje – rekao je Kavarić.

Ugovor o prodaji imovine Rudnika mrkog uglja Berane je zaključen 2007. godine između stečajnog upravnika i kompanije Balkan Energy.
Kavarić je saopštio da je stečajni upravnik u skladu sa zakonom, samostalno i nezavisno obavio prodaju imovine Rudnika mrkog uglja putem tenderskog postupka, pa je i zaključivanje ugovora bilo u njegovoj isključivoj nadležnosti. Ministarstvo ekonomije, kako je rekao, nije bilo nadležno da odlučuje o pitanju realizacije biznis plana, investicionog programa, izgradnje termoelektrane i realizacije socijalnog programa za radnike, koji čine sastavni dio ugovora o prodaji.

pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *