Iz budžeta za kredit Pobjede plaćeno 1,74 miliona eura

Dodajte komentar

Novinsko izdavačkom preduzeću Pobjeda do sada je plaćeno ukupno 1,74 miliona eura kredita iz državnog budžeta, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Uplaćeno je 992.274 eura 29. decembra 2011. godine, a 27 decembra prošle 747.351 eura“, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija.

Vlada je žirant da će Pobjeda vratiti ukupno 6,4 miliona eura, od čega su do sada poreski obveznici platili 1, 74 miliona eura.

Državna revizorska institucija je procijenila da postoji visok stepen rizika da će garancije za kredite Pobjede biti aktivirane i isplaćene iz državnog budžeta.

Iz Vlade je saopšteno da su odobrene posebno za finansijsko restrukturiranje preduzeća i otpremnine za prekobrojne.

“Zbog činjenice da Pobjeda još nije ostvarila cilj predviđen modelom finansijskog restrukturiranja, odnosno da nije u mogućnosti da u potpunosti konsoliduje poslovanje i izmiruje dospjele obaveze, sa stanovišta DRI dovodi se u pitanje solventnost društva odnosno mogućnost nastavka poslovanja”, naglasila je DRI u izvještaju revizije garancija.

Upozoreno je i da Ministarstvo finansija nije prezentovalo DRI procjenu kreditnog rizika kod davanja tih garancija, kao i da Pobjeda nije uplatila naknadu za rizik shodno Zakonu o budžetu.

Preduzeće Pobjeda godinama posluje na uštrb punjenja državnog budžeta jer Vlada dozvoljava da ne plaća redovno poreze i doprinose. Kada se ta dugovanja nagomilaju, “prebijaju” ih tako da preko devet miliona poreza posljednje četiri godine nije direktno plaćeno državi.

Pored redovne državne pomoći i prepolovljenog broja radnika. Pobjeda je opterećena gubicima i dugovanjima od preko 12 miliona eura. Prošlogodišnji gubitak iznosi 2,47 miliona, a akumulirani gubitak je 24 miliona.

Ukupni gubitak je za šest miliona veći od osnovnog kapitala, tako da je ukupni kapital (računovodstvena vrijednost firme) u minusu od 5,6 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *