Etinger: Brisel nije svjestan koliko je situacija loša

Dodajte komentar

Komesar EU za energetiku – predstavnik Njemačke Ginter Etinger upozorava da vrh Unije i institucije u Briselu još nisu svjesni koliko je loša situacija.

On je oštro kritikovao stanje u nekim državama EU i nije previše birao riječi – navodi „Bild“.

Etinger je Rumuniju, Bugarsku i Italiju faktički nazvao „nesavladivim“ problemom.

U Britaniji, pod palicom premijera Kamerona, cvjeta euroskepticizam. A euroskeptici se množe i u drugim državama.

Etinger se dotakao i „vodeće snage“ Evrope – Njemačku. Ona je, smatra Etinger, dostigla najviši stepen svoje ekonomske orbite i dospjela je do tačke odakle više nema – kuda. Sve je to lažna predstava – i visina minimalnog dohotka, i nivo socijalne sigurnosti, kao i željena kvota prisustva žena na rukovodećim mjestima u firmama – upozorava on.

Etinger kaže da se Evropa bavi davanjem lekcija ostatku svijeta kako bi se pravilno trebalo živjeti, umjesto da sama rješava svoje probleme.

Na godišnjem skupu Njemačko-belgijsko-luksemburške privredne komore u predstavništvu u Briselu raspravljano je o stanju u Uniji, a ton je ponekad bio dramatičan.

Ekspert za pitanja istočne Evrope njemačkog fonda „Bertelsman“, Kornelius Ohman smatra da stavove Etingera dijeli većina stanovnika EU. To ne znači da je EU osuđena na propast, ali se nalazimo u stanju duboke krize, napominje Ohman, prenosi Capital.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, broj pozitivno nastrojenih stanovnika EU smanjio se tokom godine sa 60 na 45 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *