CTU od danas punopravni član ECTAA

Dodajte komentar

Crnogorsko turističko udruženje (CTU) i formalno je postalo član Evropske asocijacije putničkih agencija i tur-operatora (ECTAA) na Generalnoj skupštini te organizacije koja se održava u portugalskom gradu Portu. Time je Crna Gora postala 32 članica te Evropske asocijacije.

Predsjednik ECTAA, Boris Žgomba je nagalsio da je „Crna Gora je zemlja kandidat za članstvo u EU i otvorila je pregovore 2012. godine. Postepeno će usklađivati svoje zakone sa pravnom tekovinom EU koju čini veliki broj različitih propisa u čitavom nizu oblasti politika, kao što su zaštita potrošača, politika prevoza, upravljanje granicama, itd. Taj proces uticaće i na turističku privredu.

“Važno je da se nacionalna strukovna udruženja u zemljama kandidatima za članstvo u EU upoznaju sa evropskim propisima i da pomognu svojim članovima da se pripreme za članstvo.”, dodao je Žgomba.

ECTAA sada zastupa 32 udruženja iz 30 evropskih zemalja, od kojih su tri članice na putu za članstvo u EU.

Predsjednik CTU Žarko Radulović je izjavio: “Za udruženje kao što je naše važno je da bude dio šire evropske mreže, jer to omogućava razmjenu dobrih praksi i iskustava.”

CTU je osnovano u oktobru 2006. godine. Njegov cilj je da ojača konkurentnost turističkih preduzeća u Crnoj Gori i razvije njen turizam. Između ostalog, CTU predstavlja oko 80 putničkih agencija iz Crne Gore.

Ovo je 107. susret članica Evropske asocijacije putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) od njenog osnivanja 1961.

ECTAA je međunarodna neprofitna asocijacija sa sjedištem u Briselu u Belgiji, ujedno i najvažnija koja pred tijelima Evropske Unije predstavlja interese putničkih agencija i organizatora putovanja. Tijela EU-a je, zbog stručnosti, i sama pozivaju na davanje stavova i učešće u donošenju pojedinih propisa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *