Redžepagić: NLB je najveći kreditor crnogorske privrede

Dodajte komentar

Nakon izazovne 2012. godine i visokog nivoa izdovjenih rezervi za kreditni rizik sa ciljem obezbjeđenja sigurnog poslovanja, NLB Montenegrobanka se već od samog početka 2013. vratila u zonu profitabilnog poslovanja, što je za rezultat imalo šest miliona eura dobiti za prva četiri mjeseca, uz nastavak aktivnosti na jačanju baze kapitala shodno zahtjevima lokalne regulative, izjavio je Portalu Analitika izvršni direktor NLB Montenegrobanke Dino Redžepagić.

– U skladu sa planom prestrukturiranja koji smo podnijeli Evropskoj Komisiji Crna Gora je definisana kao strateško tržište. NLB je samo u poslednjih 12 mjeseci dokapitalizovana sa 41 milion eura kapitala, u cilju adekvatnog pokrića kreditnog rizika. Udio loših kredita u ukupnom portfelju je krajem prošle godine iznosio 35.6 procenata, s tim da banka do sada, za razliku od drugih sistemskih banaka, nije izmještala lošu aktivu iz bilansa ili je konvertovala u imovinu, što su aktivnosti koje bitno opredjeljuju ovaj pokazatelj- istakao je Redžepagić.

Precizirao je da je NLB Montenegrobanka prošlu godinu zaključila sa godine bilansnom sumom od 476,5 miliona eura, što čini 16, 96 odsto ukupne bilansne sume bankarskog sektora, te sa depozitima od 17,94 odsto na nivou sektora i sa učešćem u kreditiranju od  20,88 procenata.

-To je čini najvećim kreditorom crnogorske privrede u bankarskom sektoru – podvukao je Redžepagić, prenosi Portalanalitika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *