OECD: Kriza u Evropi – Opasnost za cijeli svijet

Dodajte komentar

Razvijeni su se složili: evropskoj ekonomiji ne piše se dobro, a svojim lošim stanjem ugrožava privredno zdravlje – cijelog sveta.

Organizacija koja okuplja 34 napredne svjetske ekonomije, OECD, ponovo je snizila svoju procjenu rasta za eurozonu. Zona eura bi prema toj procjeni trebalo da ove godine doživi pad privredne aktivnosti od 0,6 odsto, što je u suprotnosti sa povoljnim trendovima u zemljama poput SAD i Japana. 

Predviđa se i rast stope nezaposlenosti, čiji prosjek u 17 zemalja – članica bloka trenutno iznosi 12 odsto. Produžena slabost evropske ekonomije mogla bi da naškodi ukupnoj svjetskoj ekonomiji, upozorio je OECD.

– Evropa je u užasnoj situaciji. Smatramo da bi eurozona trebalo da razmotri agresivnije opcije – ocijenio je glavni ekonomista te organizacije Pjer Paolo Padoan.

OECD za loše izglede u 2013. krivi mjere štednje kojima kao da nema kraja, slabo poslovno povjerenje i loše uslove kreditiranja. Evropskoj centralnoj banci se sugeriše da razmisli o stimulisanju ekonomije monetarnom ekspanzijom.

Trajna slabost u Evropi mogla bi da evoluira u stagnaciju, s negativnim posljedicama za globalnu ekonomiju.

U poređenju s Evropom, SAD i Japan su akcenat stavili na podsticajne mjere. Japanska ekonomija ove godine bi trebalo da se uveća za 1,6 odsto. U Americi se očekuje dvoprocentni rast bruto društvenog proizvoda. Procjene rasta britanske ekonomije snižene su na 0,8 odsto ove godine i 1,5 odsto 2014., prenosi B92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *