Češka neće uvesti euro prije 2019.

Češka po svemu sudeći neće uvesti euro prije 2019. godine, rekao je u srijedu guverner Češke narodne banke Miroslav Singer.

Nova vlada, koja će biti formirana poslije parlamentarnih izbora sljedeće godine, podnijeće zahtjev za ulazak u monetarnu uniju tek 2016. godine, smatra on, a prenosi ČTK.

U slučaju da budu izabrane snage koje se bore za brže pristupanje zoni eura, realno je da podnesu zahtjev tek 2016, tako da je najbliži datum ulaska 2019. godine, rekao je Singer na finansijskoj konferenciji u Pragu.

On je početkom maja rekao da Češka vjerovatno neće moći da uvede euro u narednih pet godina, kako je u aprilu najavio predsjednik Miloš Zeman. Prema Singeru, to je „prvenstveno politički problem“

Češka trenutno ne ispunjava sve uslove za prihvatanje eura, ali je u boljem položaju nego mnoge zemlje zone eura, prenosi Capital.

Uslov za uvođenje eura je održavanje deficita javnih finansija ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), javni dug ispod 60 odsto BDP i niska inflacija. Među ostale kriterijume spadaju stabilnost dugoročnih kreditnih stopa i stabilnost deviznog kursa.

Check Also

Novčanica od 10.000 dolara prodata za 480.000 dolara

Rijetka novčanica od deset hiljada američkih dolara iz perioda nakon sloma njujorške berze prije stotinjak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.