Top Deset Najplaćenijih Sportista u 2013.

Dodajte komentar

Kao što svi znamo, sport je odavno prestao da bude samo zabava. Danas, uspjeh u sportu znači i uspjeh van njega. Cifre koje najbolji svjetski sportisti zarađuju čine se nestvarnim, jer velike svjetske kompanije ne štede novac kada je u pitanju sponzorski ugovor sa nekim od njih. Pogledajte top deset listu najplaćenijih svjetskih sportista.

10. Kristijano Ronaldo, Fudbal

Zarada: 35,2 miliona dolara

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro, kako glasi puno ime jednog od najboljih fudbalera svih vremena, rođen je u Portugalu 5. februara 1985. godine. Trenutno nastupa za Real iz Madrida, a takođe je i kapiten portugalske fudbalske reprezentacije. Kada je 2009. godine prešao iz Mančestera u Real postao je najvrjediniji fudbaler u istoriji. Bogati čelnici kluba iz prijestonice Španije nisu žalili para, pa je za ovog brzonogog fudbalera izdvojena suma od čak 94 miliona eura. Uz to, Ronaldo je unovčio i svoje izvajano tijelo reklamirajući donji veš modne kuće Kelvin Klajn. Dakle, kako na terenu, tako i van njega, Ronaldo pronalazi način da unovči svoju popularnost, tako da ne čudi što je jedan od top deset najplaćenijih sportista na svijetu.

9. Fil Mikelson, Golf

Zarada: 39,5 miliona dolara

Fil Mikelson je američki profesionalni golfer, rođen 1970. godine. Osvojio je 45 rangirajućih turnira i trenutno zauzima drugo mjesto na PGA listi. Njegov nadima je “Ljevak”, zbog zamaha lijevom rukom. 2012. godine Fil je zbog svojih sjajnih igara i velikog doprinosa ovom sportu primljen u Svjetsku kuću slavnih. Kao i mnogi sportisti sa ove liste, ovaj sjajni golfer većinu svog novca zarađuje od reklama i sponzorskih ugovora. Na kačketu KPMG, na majici Barclays, samo su neke od kompanija koje su ponudile ovom golferu višemilionske ugovore.

8. Tajger Vuds, Golf

Zarada: 40,8 miliona dolara

Eldrick Tont ”Tiger” Woods spada u najbolje golfere svih vremena. Trenutno je na vodećoj poziciji na PGA listi i najplaćeniji golfer na svijetu. Iza sebe ima 71 titulu sa PGA turnira i čak 14 trofeja sa velikih turnira, što je drugi najbolji rezultat svih vremena. Nakon što je 2009. godine njegov privatni život došao u žižu interesovanja medija, Vuds je odlučio da se povuče iz profesionalnog golfa. Srećom po sve ljubitelje ovog sporta, Tajger se vraća 20 nedjelja kasnije i nastavlja da dominira ovim interesantnim sportom. Nike, EA, Rolex, Kowa i mnogi drugi nisu štjedeli pare da njihov logo bude viđen na Vudsovoj odjeći.

7. Fernando Alonso, Formula 1

Zarada: 42 miliona dolara

Fernando Alonso je vozač Formule 1, rođen 1981. godine u Španiji. Dvostruki svjetski šampion svoju prvu titulu osvojio je 2005. godine i sa 24 godine i 59 dana starosti postao najmlađi šampion u istoriji Formule 1. Karijeru je počeo vozeći za Reno, 2007. se priklučio timu Meklarena, da bi se već sljedeće godine ponovo vratio u svoj matični tim. Od 2010. godine Fernando Alosno vozi za Ferari.

6. Rodžer Federer, Tenis

Zarada: 43,3 miliona dolara

Mnogi teniski kritičari, slavni igrači i kolege teniseri smatraju upravo ovog tenisera najboljim svih vremena. Da njihove tvrdnje nisu bez osnova govore brojke od 17 Grand Slam titula, 21 osvojen turnir iz Masters serije, 6 titula na Tenis Masters Kupu, zlatna medalja u igri parova na Olimpijskim igrama 2008. godine u Pekingu i srebrna medalja u pojedinačnoj konkurenciji sa Olimpijade 2012. godine u Londonu. Pored toga Rodžer Federer drži rekord po broju nedjelja provedenih na prvom mjestu ATP liste – 302 nedelje.

5. Kobi Brajant, Košarka

Zarada: 46,8 miliona dolara

Ukoliko neko može da uđe u takmac sa Majklom Džordanom za najboljeg igrača u istoriji košarke, onda je to sigurno Kobi Brajant. Najbolji je strijelac u istoriji Lejkersa, najmlađi košarkaš u istoriji lige sa postignutih 30.000 poena, osvajač 5 šampionskih titula NBA lige, četvorostruki osvajač MVP All-Star titule i MVP lige 2008. godine. Sa 81 poenom datim na jednoj utakmici, drži drugo mjesto najboljih učinaka ikad. Kobi Brajant je takođe jedan od rijetkih koji su direktno iz srednje škole došli u NBA ligu.

4. Dru Briz, Američki fudbal

Zarada: 47,8 miliona dolara

Na četvrtom mjestu naše liste najplaćenijih sportista nalazi se kvoterbek “Svetaca” iz Nju Orleansa, Dru Briz. Sedam puta je izabran za Pro Bowl tim, drži brojne rekorde u dodavanju i najzaslužniji je što je njegov tim osvojio Super Bowl šampionat NFL lige. Dru je vlasnik rekorda za najviše prebačenih jardi u jednoj sezoni, 5,476, koje je ostvario 2011. godine.

3. Dejvid Bekam, Fudbal

Zarada: 48,3 miliona dolara

Sjajni engleski fudbaler od početka svoje karijere zna kako da unovči svoju popularnost. Iako sav novac koji zarađuje igrajući za PSŽ-a donira u humanitarne svrhe, Bekam itekako ima od čega da zaradi. Burger King, Samsung, H&M, samo su neke od firmi koje Bekam reklamira, a samo sa Adidasom ima doživotni ugovor na 160 miliona dolara.

2. Lebron Džejms, Košarka

Zarada: 56,5 miliona dolara

Četvorostruki osvajač MVP nagrade postao je interesantan brojnim velikim kompanijama, koje nisu štedjele novac da ih reklamira jedan od najboljih igrača NBA lige. Nike, Samsung i mnogi drugi ne pitaju za cijenu kada je Lebron u pitanju. Džejms takođe pokazuje da se snalazi i u svijetu biznisa tako je vlasnik dionica fudbalskog kluba Liverpul.

1. Flojd Mejveder, Boks

Zarada: 90 miliona dolara

Flojd Mejveder je neporaženi američki bokser koji je osvojio osam titula svetskog šampiona. Početkom maja ove godine, Flojd je odbranio titulu svjetskog šampiona u WBC kategoriji pobjedom nad sunarodnikom Robertom Gererom. Samo tom prilikom Flojd je inkasirao nevjerovatnih 32 miliona dolara. Još najmanje 13 miliona prigrabio je od TV prava, a u septembru ga očekuje borba sa kojom će ovaj sjajni bokser zaokružiti ovu godinu sa zarađenih 90 miliona dolara. Lijepa suma za samo dva meča, slažete li se?

topdeset.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *