Telekom Srbije: Čitava zarada u investicije

Dodajte komentar

Godišnji profit ”Telekoma Srbije” na nivou cijele grupacije lane iznosio 12,29 milijardi dinara. Zbog ulaganja, akcionari vjerovatno ostaju bez dividendi, pišu Novosti.

Telekom Srbija je, na nivou cijele grupacije u koju ulazi još šest zavisnih preduzeća, ostvarilo godišnji profit od 12,29 milijardi dinara.

Od toga se čak 11,25 milijardi odnosi na matično preduzeće – srpski “Telekom”. Međutim, teško da će se od ove dobiti “ovajditi” i građani Srbije, koji su dobili besplatne akcije ove kompanije, budući da Telekom planira da ove godine uloži čak 200 miliona eura u investicije.

Da će akcionari ove godine gotovo sigurno ostati bez dividendi, nagovještavaju i u samoj kompaniji.

“Odluka o raspodjeli dividendi biće donijeta 27. juna za kada je zakazana skupština akcionara. Naša želja je da “Telekom Srbija” ne bude opterećena isplatom dividendi uzimajući u obzir investicione planove za 2013. godinu” – rečeno je “Novostima” u ovom preduzeću.

Matična i zavisna preduzeća u protekloj godini ostvarili su ukupne poslovne prihode od 122,2 milijarde dinara, što je rast od 3,5 odsto u odnosu na proteklu godinu. U istom periodu rastu i rashodi, po stopi od 6,8 odsto. Neto dobit od 12,3 milijarde dinara gotovo upola je niža od profita u 2011. godini.

“Niži rezultat posljedica je najvećim dijelom negativnih kursnih razlika, kao i većih rashoda kamata, uglavnom u matičnom preduzeću” – navodi se u objavljenom konsolidovanom izveštaju “Telekoma Srbije”.

“Na prikazane rezultate uticalo je i slabljenje prosječne vrijednosti dinara u odnosu na euro i bosansku marku od 11 odsto.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *