Slovenija: Moguća prodaja Triglava i Petrola?

Dodajte komentar

Na listi preduzeća u vlasništvu države koje slovenačka vlada namjerava prodati ove bi se jeseni mogli naći osiguravajuće društvo Triglav i energetska kompanija Petrol, navode u utorak slovenački mediji.

Informaciju s kojom je najprije izašao poslovni dnevnik “Finance” slovenačko ministarstvo finansija nije željelo potvrditi niti negirati, navevši da ne komentariše nagađanja koja se pojavljuju u medijima.

Neimenovani izvor u vladi za poslovni list “Finance” je rekao da je lista od 15 preduzeća i banaka koju je vlada već objavila, s namjerom da ih proda i potpuno se povuče iz njihova vlasništva, “prekratka” pa će je vjerovatno trebati popuniti nekom od velikih kompanija kao što su Triglav i Petrol.

O konačnom razvrstavanju preduzeća na ona namijenjena prodaji i ona u kojima će država ostati vlasnik zbog njihove strateške važnosti parlament bi trebao odlučivati početkom jeseni.

Uz već prihvaćene mjere štednje prodaja dijela državne imovine trebala bi poslužiti za postupno smanjivanje budžetskog deficita u idućim godinama budući da će on ove godine iznositi 1,5 milijardu eura, ali i kao podsticajni znak za strane investitore.

Na listi preduzeća iz kojih se država namjerava potpuno povući i postupno prodati svoje udjele za koje bi po ocjenama ministra za ekonomiju Stanka Stepišnika mogla dobiti između 500 miliona i milijardu eura za sada se nalaze: Nova kreditna banka Maribor (NKBM), Telekom Slovenije, Aerodrom Ljubljana, avio kompanija Adria Airways, te servisno preduzeće Adria Airways Tehnika, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia, Unior, Žito, Aero Celje, Elan, Fotona i Helios, prenosi Banka.hr.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *