Raste broj euroskeptika!

Dodajte komentar

Od kada je počela finansijska kriza sve se manje građana identifikuje s Evropskom unijom. Njihovo nezadovoljstvo iskorištavaju antievropski pokreti. Oni prije svega napadaju euro, ali i samu evropsku ideju, ističe se u analizi Deutsche Wellea.

Euroskeptika je uvijek bilo, no sada je njihov broj dodatno povećala kriza eura. Prema nedavno objavljenom ispitivanju javnog mnijenja koje je u sedam država članica sproveo institut Pew Research Center, EU podržava još samo 45 posto ispitanika. Prije godinu dana bilo je 60 posto pobornika Unije. Ispitano je 7.600 stanovnika Njemačke, Francuske, Italije, Španije, Velike Britanije, Poljske i Češke.

Taj negativni trend već godinama zabrinjava profesora Ludgera Kühnhardta, direktora Centra za evropska integracijska istraživanja (ZEI) pri Univerzitetu u Bonnu koji tvrdi kako “Finansijska kriza nije egzistencijalni izazov za samu evropsku integraciju, ali je izazov u procesu integracije”.

Njemački zastupnik u Europskom parlamentu Elmar Brok kaže da rast broja euroskeptika ima dublje uzroke: “To je povezano s time da politika uopšte ima problema s vjerodostojnošću.” “Demokratska politika mora ponovo osvojiti povjerenje građana”, ističe Brok.

Postoji opasnost da od euroskeptika koristi imaju desničarske snage, a Brok se plaši da bi bodove mogli skupljati desno orijentisani populisti.

“Euroskeptična stranka UKIP, koja se zalaže za izlazak iz EU-a, sada se sve više bavi migracijom i neprijateljstvom prema strancima. Takvi populisti pokreću tu temu kad god im odgovara da plaše ljude i siju mržnju”, tvrdi Brock.

Kritičari EU-a su sve glasniji čak i u Njemačkoj, koja nije toliko osjetila posljedice globalne krize, piše DW.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *