Postanite maher u slijepom kucanju

Dodajte komentar

Što vještije koristimo tastaturu to ćemo prije završiti poslove koji su pred nama.

Postoji nekoliko jednostavnih trikova kako možete savladati brzo kucanje na tastaturi.

Osnovno je da naučite da upotrebljavate sve prste.

LIJEVU ruku stavite na tastaturu. Mali prst podesite na tipku gdje se nalazi slovo A, domali na tipku sa slovom S, srednji prst na tipku sa slovom D i kažiprst na tipku sa slovom F.

Sada stavite DESNU ruku na tastaturu. Kažiprst stavite na slovo J, srednji prst na slovo K, domali prst na slovo L i mali na slovo Č.

Položaj koji ste upravo zauzeli na vašoj tastaturi je osnovni položaj u kucanju. U ovom položaju, palac i lijeve i desne ruke ostaje slobodan i služi da se njima udara razmak.

Ukoliko ste početnik u kucanju, najbolje bi bilo da prvo savladate kucanje ovih slova, iz osnovnog položaja. Prvo kucajte samo slova, a potom probajte da sklopite riječi od tih slova. Možete koristiti riječi poput daska, kasa, klas, čas, jak, fasada i sl.

Slova i prsti

Svaki od vaših prstiju pokriva dva ili tri slova na tastaturi. Važno je da naučite koje slovo pripada kom prstu i tada neće doći do zabune i zapetljavanja prstiju dok kucate.

Krenimo od lijeve ruke. Mali prst iz svog osnovnog položaja može još da dohvati i slovo Y, koja se nalazi u donjem redu i slovo Q koje se nalazi u gornjem redu. Domalim prstom kucate slovo X iz donjeg reda i slovo W iz gornjeg reda. Srednjim prstom kucate slova C iz donjeg reda i slovo E iz gornjeg reda. Kažiprst je u ovom slučaju najvredniji prst. Njime osim osnovno položaja obuhvatate još pet slova to su slova V i B iz donjeg reda, slovo G iz srednjeg reda i slova R i T iz gornjeg reda.

Iz svog osnovnog položaja, mali prst, desne ruke može da dohvati slovo P iz gornjeg reda, te slova Š, Đ, Ž koja se nalaze desno od slova P, kada se podesi na računaru prema pismu u kome kucate. Malim prstom, kucate i slovo Ć, koje se nalaz desno od njegovog osnovnog položaja. Domalim prstom desne ruke kucate slovo O iz gornjeg reda i interpunkcijski znak, tačku, koji se nalaze u donjem redu. Srednjim prstom kucate slovo I u gornjem redu i zarez u donjem redu. I na kraju, kažiprstom desne ruke kucate slovo U i slovo Z u gornjem redu, slovo H koje se nalazi sa lijeve strane kažipste u srednjem redu i slova N i M u donjem redu.

Ovako nabrojano zvuči komplikovano, ali odvojite makar 15 minuta vremena i provježbajte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *