Novi rekord Dow Jonesa na Wall Streetu

Dodajte komentar

U utorak su na Wall Streetu cijene akcija porasle, nakon tri dana pada, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo jer su ulagače ohrabrile najave centralnih banaka da će i dalje voditi podsticajnu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 0,69 odsto, na 15.409 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 odsto, na 1.660 bodova, a Nasdaq indeks 0,86 odsto, na 3.488 bodova.

Na Wall Streetu je prvog radnog dana u ovoj sedmici, nakon praznika u ponedjeljak, vladalo dobro raspoloženje zahvaljujući najavama iz evropske i japanske centralne banke da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

To je ohrabrilo ulagače koji su ‘na iglama’ još od polovine prošle sedmice zbog špekulacija da bi američki Fed uskoro mogao smanjiti, a do kraja godine i sasvim ukinuti podsticajne monetarne programe.

Programima otkupa državnih i hipotekarnih obveznica Fed mjesečno na finansijska tržišta ulijeva 85 milijardi dolara, što je glavni razlog snažnog, gotovo 17-procentnog rasta S&P 500 indeksa od početka godine, pa je pitanje kako će tržište reagovati kada izgubi tu podršku.

Ulagače su juče ohrabrili i bolji nego što se očekivalo podaci iz američke ekonomije. Indeks povjerenja potrošača dostigao je u maju najviši nivo u pet godina, dok su cijene kuća u martu porasle po najvećoj stopi u gotovo sedam godina, što ukazuje na oporavak potrošnje i tržišta nekretnina, prenosi Capital.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *