Česi apsolutni favorit za gradnju drugog bloka termoelektrane

Dodajte komentar

eška kompanija ŠKODA PRAHA Invest (http://www.spinvest.cz/) apsolutni je favorit Vlade Crne Gore za gradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, saznaje Portal Analitika.

Prema pouzdanim saznanjima Analitike, češki investitori čija je ponuda za desetak odsto skuplja nego kineska, ponudili su u tehničko-tehnološkom smislu kvalitetniju ponudu od kineske, jer je karakteriše znatno veća energetska efikasnost. Osim toga, u Vladi vjeruju da bi drugi blok sagrađen češkom tehnologijom bio kompaktibilniji sa prvim blokom, nego onaj sagrađen kineskom tehnologijom. Svakako ne treba smetnuti sa uma da je Češka značajna zemlja Evropske unije, a Crnoj Gori je strateški cilj članstvo u EU.

Prema češkoj ponudi, čitav projekat izgradnje bi koštao oko 307 miliona eura, bio bi sagrađen za oko tri godine, a proizvodio bi 1,3 milijardu kilovatsati,

Značajna češka referenca je da  bi se projekat finansirao preko Češke eksportne banke, preko koje je finansirana potpuna rekonstrukcija nikšićke pruge. Takođe, za gradnju drugog bloka garancije bi bila proizvedena struja, što je opcija koju u Vladi i EPCG  smatraju povoljnim.  Kao uslov investicija, došlo bi do objedinjavanja Rudnika uglja i termoelektrane.

Podsjetimo, Česi su  su novembra prošle godine poslali Pismo o namjerama, u kome obavještavaju Vladu da su zainteresovani da realizuju taj projekat.

Prema nezvaničnim informacijama, za ukupnu valorizaciju pljevaljskog termoenergetskog basena potrebno je oko milijardu eura.

Upravo je termoelektrana u Pljevljima, sagrađena 1982.godine bila posljednji energetski izvor sagrađen u Crnoj Gori. Interesantno je da do sada nije bilo organizovanog protivljenja NVO gradnji drugog bloka termoelektrane, pa ne bi bilo nikakvo iznenađenje ukoliko bi se to desilo budući na ranija protivljenja nevladinih organizacija.

Prema podacima sa sajta kompanije, ŠKODA PRAHA Invest je najveći češki isporučilac projekata i graditelj izvora električne energije i njihovih tehnoloških dijelova, sistemom “ključ u ruke”.

– Mi smo aktivni prvenstveno u gradnji postrojenja za proizvodnju konvencionalne i nuklearne energije, ali i u toplanama, CCGT elektranama i sektoru obnovljivih izvora energije, kaže se na sajtu i ističe da su oni sagradili sve nuklearne elektrane u Češkoj i Slovačkoj.

ŠKODA PRAHA Invest isporučuje gotove projekte za proizvodnju struje, obavljaju montažu do puštanja u rad, kao i osiguranje garancija, navodi se na sajtu.

Izgradnjom drugog bloka TE Pljevlja i smanjenjem potrošnje KAP-a na 50 odsto, Crna Gora bi imala izbalansiran elektroenergetski sistem kojim bi se dodatno garantovala sigurnost napajanja svih potrošača. Osim benifita države i građana veliku korist imao i grad Pljevlja jer bi se kroz repro lanac, tokom gradnje, i kasnije uposlilo više stotina radnika. Odluka o investitoru za drugi blok TE trebalo bi da bude donesena u junu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *