Vlada nema u planu prodaju, strani partner već upravlja EPCG

Dodajte komentar

Prodaja većinskog državnog vlasništva Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) ne nalazi se u aktuelnim privatizacionim planovima Vlade. Vlada naravno cijeni i pažljivo razmatra sve sugestije i savjete međunarodnih finansijskih institucija, saopšteno je “Vijestima” iz izvršne vlasti.

Iz Vlade je time odgovoreno na pitanje da li su sa predstavnicima Svjetske banke (SB) razgovarali o mogućnosti potpune privatizacije EPCG, što im ta institucija sugeriše, i smatraju li da je to put da se eliminiše birokratska neefikasnost i politički upliv u poslovanje EPCG, što onemogućava njen rast, kako je ocijenjeno.

Preporuka SB je da Vlada odustane od većinskog vlasništva u EPCG.

“Vijesti” su pitale i hoće li Vlada na čelu sa Milom Đukanovićem raditi u pravcu sugestija SB, s obzirom da se mora pridržavati skupštinskog zaključka od 29. februara prošle godine da EPCG treba da ostane u većinskom državnom vlasništvu. I novim zaključcima o Kombinatu aluminijuma, u kojima se štiti državni interes u strateški važnoj kompaniji – Elektroprivredi, naglašeno je da predstavljaju cjelinu sa ranije usvojenim.

Država je vlasnik 55 odsto elektroenergetske kompanije, a italijanski A2A sa skoro 44 odsto upravlja EPCG-om.

„U kontekstu ove konkretne sugestije Svjetske banke, treba imati u vidu da, u skladu sa ugovorom iz 2009. godine, manjinski akcionar, italijanska kompanija A2A, danas određuje menadžersku strukturu u EPCG, čime inostrani partner dominantno utiče na tržišno ponašanje i poslovnu politiku kompanije“, odgovorili su zvanično iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Iz Svjetske banke su konstatovali u najnovijem izvještaju da bi potpuna privatizacija EPCG doprinijela povećanju efikasnosti kompanije. Oni navode, između ostalog, da je za dugoročno rješavanje problema birokratske neefikasnosti, političkog upliva i umrtvljenog rasta elektroenergetske ponude u Crnoj Gori “možda potrebna radikalna strukturna promjena -potpuna privatizacija, u kojoj Vlada odustaje od većinskog vlasništva u EPCG…”

Vlada je 2009. dokapitalizovala EPCG i u rukama je stranog menadžmenta. Prema ugovoru sa A2A, većinsko vlasništvo ostaje državi, a taj partner samo uz saglasnost Vlade može prodati svoj udio trećoj strani.

Za Vladu obavezujuće da je država većinski gazda

Za Vladu mora biti obavezujući zaključak Skupštine da EPCG ostane u većinskom državnom vlasništvu. Državna politika ide u tom smjeru i samo takva je prihvatljiva za Socijaldemokratsku partiju. To je ocijenio poslanik SDP-a Damir Šehović povodom preporuka Svjetske banke.

“Za SDP je državna kontrola nad nacionalnim resursima, posebno energetskim, uslov ekonomske, političke i socijalne stabilnosti male države kakva je Crna Gora. Zato smo na nivo nacionalnog interesa izdizali značaj očuvanja većinskog državnog vlasništva u EPCG.  U parlamentu je većina odlučila – država zadržava većinsko vlasništvo u EPCG”, upozorio je Šehović.

I iz opozicionih partija je takođe ponovljeno da su za očuvanje većinskog državnog paketa u EPCG. Iz SNP-a su nedavno predlagali zakon za očuvanje državnih interesa u EPCG koji je dobio potrebnu većinu, jer je iz manje članice vlasti – SDP-a, saopšteno da je već zaštićen skupštinskim zaključcima.

Šehović je naglasio da u EPCG postoji  strani menadžment tri i po godine, pa je stoga umanjen rizik koji pominje SB sa iskustvima više zemalja da bi  “fluktuirajući politički upliv” mogao imati duboke i štetne posljedice po uspješnost elektroenergetskog i drugih infrastrukturnih sektora.

Za SDP, podsjeća Šehović, nije problem strani menadžment jer ukoliko se primjenjuje ugovor o saradnji partner bi znanjem i iskustvom mogao unaprijediti rad energetskog preduzeća.  “U suprotnom bi Crna Gora postala produžena ruka ili nečijih vlastitih privatnih poslova, ili pak poslova neke druge države”, poručio je Šehović.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *