Švajcarske banke otkrivaju podatke

Dodajte komentar

Zemlja sa dva vijeka dugom tradicijom brige za bankovne račune bogatih klijenata željnih anonimnosti, poslije ustupaka koje je učinila prema američkim vlastima, sada se našla pred sličnim zahtjevima EU.

Godinu dana pošto su švajcarske banke bile primorane da otkriju podatke o američkim klijentima koji izbjegavaju porez, sada će, čini se, morati da na isti način odgovore i u vezi sa evropskim. 

Evropska unija, koja vjeruje da gubi bilion eura godišnje, jer njeni građani sa tajnim bankovnim računima u Švajcarskoj izbjegavaju plaćanje poreza, podigla je glas protiv te prakse. 

“Iznos koji se gubi je sto puta veći od pozajmice oko koje smo se nedavno složili za Kipar”, primjećuje predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej.

Pritisak na Bern se povećao otkako su se Luksemburg i Austrija, članice EU, složile da podijele sa ostalima podatke o bankovnim računima klijenata, ali pod uslovom da i zemlje van Unije, kao što je Švajcarska, učine isto. Stručnjaci tvrde da su ustupci neizbježni, iako se ne očekuje da se dese preko noći.

Švajcarska je postigla sporazum sa Njemačkom i Britanijom koji omogućava građanima da plaćaju porez na tajne račune bez objavljivanja identiteta. Ali švajcarske banke su povezane i sa političkim skandalima u Francuskoj, Grčkoj i Španiji, gdje se ispostavilo da su, dok se zemlje bore sa krizom i stezanjem kaiša, bogataši trude da svoje milione sklone na mjesto zaštićeno od oporezivanja. Evropska komisija stoga želi da Švajcarska prihvati automatsku razmjenu bankarskih podataka.

Zahtjev je podijelio Švajcarce. Dok polovina veruje da je švajcarskoj bankarskoj tajni, manje-više došao kraj, drugi nisu spremni da se lako predaju. Jer, posljedice bi, kažu, mogle da budu teške. 

Eksperti prognoziraju da bi švajcarski fondovi, bez ikakvih pravila o tajnosti, mogli lako da se “suze” za 20 do čak 40 procenata. Stoga, smatraju švajcarski stručnjaci, odricanje od bankarske diskrecije, trebalo bi da se nadoknadi povoljnijim pristupom tržištu EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *