Raskidi ugovora za hotele “Jezera” i “Planinka”

Dodajte komentar

Stečajna uprava u AD „Ski centar Durmitor“ iz Žabljaka uputila je dopise vlasnicima hotela „Jezera“ odnosno „Planinka“ u kome ih obavještavaju da su stvoreni uslovi za raskid kupoprodajnih ugovora po kojima su ti hoteli postali njihovo vlasništvo.

Vlasnici hotela su firme HM „Durmitor“ i konzorcijum HLT fond i HTP „Primorje“ iz Tivta.

“Činjenica je da nijesu izvršene investicione obaveze predviđene zaključenim ugovorom i programom renoviranja, sa preciziranim rokovima i dinamikom investicija. Imajući u vidu karakter zaključenog ugovora, sasvim je sigurno da rekonstrukcija hotela koji je bio predmet prodaje, predstavlja bitan elemenat ugovora te da njegovo neizvršavanje u ugovorenom roku predstavlja kršenje osnovnih principa na kojim je ugovor zasnovan”, kaže stečajni upravnik Čedo Gospić i dodaje da su obavještenja dostavljena aktuelnim vlasnicima hotela.

Gospić kaže da su ovi potezi uslijedili shodno zaključku Vlade od 9. maja, po kome su stvoreni uslovi za raskid ugovora i da je evidentno da na ovim objektima do sada nije bilo nikakvih ulaganja. Dodaje da će se u slučaju neprihvatanja preporuke Vlade, pred nadležnim sudom inicirati postupak raskida ugovora.

Izvršni direktor u HM „Durmitor“ Vlado Kujundžić obavještenje stečajne uprave ne smatra obavezujućim.

“Do raskida može doći samo sudskim putem. U slučaju hotela „Jezera“ o tome će se voditi međunarodni spor pred Arbitražnim sudom u jer je tako precizirano kupoprodajnim ugovorom”, kazao je Vlado Kujundžić.

Po mišljenju stečajnog upravnika Čeda Gospića eventualni spor vodiće se pred Privrednim sudom u Bijelom Polju jer je u pitanju prodaja iz stečajne mase.

Predsjednik NVO „Akcionari Ski centra Durmitor“ Simo Stanić potez Vlade smatra dobrim.

“Mislim da je to početak raščišćavanja štetnih posledica katastrofalno loših privatizacija imovine koju smo stvarali i u njoj radili kao i da je to dobra namjera da se ti objekti napokon vrate u funkciju”, kaže Stanić.

Maja 2004. godine, firma HM „Durmitor“ biznismena Sava Kujundžića, nakon međunarodnog tendera kupila je za 1,5 miliona eura hotel „Jezera“ sa 17 renta vila i skoro 23.000 kvadrata zemljišta.

Prema ugovoru, kupac se obavezao da će u roku od pet godina ispuniti ugovorene obaveze iz socijalnog i investicionog programa vrijednog 3,9 miliona eura. Klauzula nije izvršena već je, u trenutku uvođenja stečaja, najočuvaniji žabljački hotel, prije nekoliko godina prestao sa radom jer je njegova cijela unutrašnjost razrušena pa, analogno ugovornoj, njegova trenutna vrijednost značajno je manja.

Za razliku od „Jezera“, hotel „Planinka“ nije prekidala sa radom. Najveći hotel u kontinentalnom dijelu Crne Gore, februara 2006. godine prodata je konzorcijumu HLT fond i HTP „Primorje“ iz Tivta za ravno dva miliona eura. U tu cijenu ušlo je i oko 23.000 kvadrata zemljišta.

I u ovom slučaju kupac je imao obavezu da investicioni program vrijeda 8.776.000 eura realizuje u roku od pet godina. I pored urađenog i javno prezentovanog projekta, na ovom hotelu nije bilo nikakvih građevinskih zahvata.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *